За този вид депресия се говори повече от всякога, но повечето майки дори не разбират колко тихо се промъква до тях, а след това ги завладява.

Актрисата Джени Молън, която очаква второто си дете, споделя своите притеснения, че може да е една от всяка десета жена, която изпада в нея. 

„Може би вече съм в депресия, съжалявам, но е истина“, споделя 38-годишната актриса. Разказва това, докато е болна от грип, но все пак смята, че не се чувства добре, защото вече е минала по този път с първото си дете. Нейното виждане е, че това са химични процеси в организма, които не е сигурна дали съществува начин да бъдат избегнати.

Дали хората говорят достатъчно за това преживяване? 

Целта на Джени и е да покаже на други жени, че както и да се чувстват не са сами. Защото много други бъдещи майки също преминават през това.

„Искам да ви кажа, че както и да се чувствате сега, например будите се през нощта с ужасни кошмари, в които виждате умрялото си куче или горящата си къща, не сте сами! И това, което ви се случва, е абсолютно нормално!", споделя актрисата.

Много хора смятат депресията за нещо, на което не бива да обръщаме кой знае какво внимание, нещо несериозно, предизвикано от порив за вниамние от хората около нас. Истината е, че тези състояния превземат все по-голяма част от нашето ежедневие и време да се отнесем към тях с нужната грижа. Важно е как се отнася вашето обкръжение и семейство към вас в такива моменти. Важно е да разбират, че се случва нещо, нетипично с вас, което изисква разбиране и подкрепа. 

Много жени не успяват да се справят сами и това състояние продължава и след раждането. Но понеже в обществото ни рядко се говори за това, те се страхуват да потърсят помощ.

Това, което искаме да знаете, скъпи дами и бъдещи мами, е че всичко, което се случва... е нормално!

Не го крийте, а ако усетите, че не можете да се справите сами, не се страхувайте да потърсите помощ!