На теория новогодишните решения трябва да направят живота ни по-малко стресиращ или поне да ни дадат начин да се справим с нещата от живота, които искаме да променим. В действителност, обаче, високите очаквания за следващата година могат да надвиснат над нас, като ни напомнят, че те могат да се провалят.

Тази Нова година нека забравим за тях. 2020 бе белязана от икономически и политически колапс, протести, неподчинения и бушуваща пандемия, която все още се разпространява в много страни. Защо да започнете 2021 година, като се подлагате доброволно на стрес, особено когато светът около вас ви предлага толкова малко почивка от него?

Единствените видове резолюции, които трябва да направите за 2021 година, са тези, които не включват стрес. Ето как да го направите.

Уверете се, че целите ви са действително постижими

Всички бихме искали да се преродим като феникс от пепелта на 2020 г. с куп нови умения и хобита, но нещата не се случват точно така. Ако се опитвате да постигнете нещо ново, уверете се, че целта ви може да бъде контролирана. Ще преминете ли от това изобщо да не тичате до това да го правите по 5 километра всеки ден или дори на всеки няколко дни? Едва ли. И така, защо да се тормозите излишно?

Запомнете, че не е нужно да постигнете всичко през януари.

Следете напредъка си

Промяната не идва за една нощ, така че проследяването на начина, по който постигате целта, ще ви помогне да поставите нещата в перспектива. Записвайте си и не забравяйте, че търпението е от ключово значение. Трябва и да сте упорити. 80% от новогодишните решения се провалят, защото ни липсва постоянство и дисциплина.

Когато си водите бележки, ще можете да следите напредъка.

Правете го стъпка по стъпка

Няма да премахнете напълно несъвършенствата си с един замах. Ето защо вероятно е разумен избор да се справите с един проблем в даден момент. Обикновено хората искат да се справят с по-големите. Например, ограничаване на консумацията на алкохол. 

Както психологът Лин Буфка казва пред Американската психологическа асоциация:

„Не забравяйте, че не е важна степента на промяната, а по-скоро актът на осъзнаване, че промяната в начина на живот е важна и се работи за постигането ѝ, стъпка по стъпка.“

Наградете се

Хората се отказват от решенията за Нова година толкова бързо, защото обикновено са трудни за изпълнение. Ето защо трябва да си дадете пауза и да направите равносметка на някои от по-големите скокове, които правите, за да постигнете целта си. Ако се опитвате да се храните по-здравословно, не празнувайте с парче торта, но определено направете нещо, за да признаете напредъка, който сте постигнали.

Разберете, че може и да се провалите

Всяка промяна и всяка цел идват със своите трудности и предизвикателства. Имайте това предвид. Ако нещо ви притеснява, не се отказвайте и не се притеснявайте да търсите помощ от близките си.

Експертите съветват следното:

Съвършенството е непостижимо. Не забравяйте, че незначителните грешни стъпки при постигането на целите ви са напълно нормални. Не се отказвайте напълно, защото сте яли брауни и сте нарушили диетата си, или сте пропуснали фитнес за една седмица, защото сте били заети. Всеки има възходи и падения. Не позволявайте на грешките да ви спират и се върнете в правия път.

Дори да успеете да постигнете половината от новогодишните си желания, пак ще сте се справили по-добре, отколкото ако сте си поставили грандиозна цел в началото на годината и сте я изоставили след първия неуспех.