Тази салата, комбинация от подправки, стек и натрошено синьо сирене, е основна част от менюто на всеки американски гастрономически бар. Тук има повече свобода - марулята е „легло“ за порцията протеини, крутони, много сирене и кремообразен дресинг. Завършваме с полезно авокадо и винегрет, който допълва зеленчуците. А ето и как да си я приготвите:

Съставки:
  • 115 грама френска багета, нарязана на кубчета
  • мазнина
  • ½ супена лъжица сол
  • ½ супена лъжица черен пипер
  • ½ супена лъжица червен пипер
  • ¼ супена лъжица чесън на прах
  • 1 телешки стек (приблизително 350 грама)
  • ¼ чаша екстра върджин зехтин
  • 2 сушени лъжици балсамов оцет
  • 1 супена лъжица дижонска горчица
  • 4 чаши рукола
  • ½ чаша вертикално нарязан червен лук
  • ½ зряло авокадо
  • 30 грама натрошено синьо сирене (около ¼ чаша)
Начин на приготвяне:

Загрейте предварително тигана. Нарежете хляба на тънък пласт, сложете малко мазнина и го препечете. Смесете сол, черен пипер, червен пипер и чесън на прах в малка купа. Нанесете микса от подправки равномерно върху стека. Печете го 5 минути от всяка страна до мидиъм реър или до желаната степен на готовност. Извадете го и го оставете да почине за 5 минути, след което го нарежете на тънки парчета. Смесете зехтина, оцета и горчицата в голяма купа. Добавете препечените кубчета хляб, стека, руколата и лука и разбъркайте. Разделете салатата в 4 чинии, завършете с авокадо и синьо сирене.

Бон апети!