Емпатията е колкото хубаво чувство, толкова и тежко. Особено когато става въпрос за хората, които обичаме. Не ти ли се е искало да излекуваш болката на някоя от най-близките ти приятелки като с вълшебна пръчица, но за жалост да нямаш тази сила... Е, днес ще ти подскажем как да бъдеш полезна и да помогнеш дори и когато положението е безнадеждно:

Просто бъди там

Не е нужно да казваш правилните неща, защото такива понякога няма. Всъщност... дори не се налага да казваш много. Не се страхувай от тишината. Просто слушай. Понякога това струва повече от хиляди думи. Не можеш да поправиш нещата, не можеш да ги промениш, но можеш да предложиш подкрепа.

Нямай очаквания

Мъката често идва на периоди и етапи. Всеки преживява спадовете по свой собствен начин. Уважавай този начин и не бъди критична. Най-неприятно е, когато даваш съвети и насоки за това какво трябва да се случи от тук нататък. Помни – това може да е твоето разбиране, но не и всеобщото.

Всекидневните задължения

За човек, който е крайно и дълбоко разочарован или наранен, светът спира да се върти. Времето няма значение и на преден план е само той и болката... Но ежедневните задължения са там… и чакат. Ако сте достатъчно близки направи така, че приятелката ти да бъде заета с някакви задачи. Идеята е да има движение и отвличане на вниманието. Изглежда просто, но наистина дава резултат.

Неочаквана изненада

Нека не бъде нещо грандиозно и публично. Достатъчно е да изпратиш мило съобщение, да занесеш от любимите ѝ кроасани за закуска или пък саксия с цвете. Няма човек, който да не се зарадва на подобен жест. Напомняй ѝ ежедневно, че има още хиляди други неща, на които да се радва и заради които да продължава напред!

Бягство

Най-хубавият лек е няколко дни извън реалността. Такива, които ще бъдат приятна изненада, която в същото време да я дистанцира от неприятната случка. Бъди до нея, за да няма опасност да се изпадне в мрачни и тъжни мисли. Ако нямаш възможност – предложи рамото си и просто я викни за ден-два и вас. Ако можеш, поеми някое от нейните задължения и покрий отсъствието ѝ, за да не се усети липсата ѝ. Направи така, че този човек наистина да бъде спокоен... поне за малко. И накрая…

Забранените неща

В никакъв случай не предлагай новия готин и свободен колега, с когото ще си паснат идеално. Подобни срещи обикновено са неловки и се превръщат в пълен провал.

Не забравяй, че съдбата си знае работата, а ти все пак не си съдбата. Никога не изричай репликата: „Нищо не е станало“ или „Всичко ще мине“, защото по този начин омаловажаваш чувствата на човека до теб. Спомни си последния път, когато ти страда? Искаше ли да чуеш това?

Не забравяй, че в подобна ситуация ти си трезвомислещата част, затова давай смело и действай като такава!