Или една история за море... и още нещо

Лятото вече е тук и сезонът на отпуските е официално открит. Като всяко градска принцеса сигурно и ти цяла година си мечтаеш точно за тези блажени сутрини на плажа - с яркото слънце, студеното фрапе и шезлонга в мекия пясък. Което и място да си избрала за своята почивка, през топлите месеци всичко е по-хубаво - без значение дали прекарваме времето си до вълните, или около басейна.

Не се съмняваме, че обичаш да се грижиш за себе си и откакто прибра палтата за летен сън, мечтаеш да завладееш плажа в целия си блясък. Това естествено изисква редица приготовления – звездни диети (от плодови до без нищо), спортни подвизи (от фитнес залата до парка, след детето), кански мъки (от разкрасителните процедури). И ето че тъкмо си започнала да се наслаждаваш на първото фрапе, прилежно намазана с какаово масло, облечена в чисто новия си бански, …

... когато...

Изведнъж усещаш неприятен позив за уриниране, който далеч не се дължи на препоръчителните 8 чаши вода на ден. Причината за това е тайно появилият се цистит. 

 

Сигурно вече знаеш, че циститът не е заразна болест, а бактериална инфекция. Най-честият му причинител е изключително упоритата и много адаптивна бактерия E.coli. Веднъж попаднала в пикочните пътища, тя бързо се прикрепя за стените им и започва да образува трайни колонии, устойчиви дори на някои антибиотици. Откъде се е появила? Няма да повярваш колко много са местата, на които можеш да се сдобиеш с нея – в басейна, в морето, дори във фитнеса...

И това не е всичко – не стига, че се налага да притичваш през 10-15 мин. до тоалетната, а и тази болка – щипеща и пареща по време на уриниране. Позната е под термина дизурия, тя е остра и режеща долу под корема.  

 

Причината за нея в повечето случаи са инфектираните от E.coli тъкани в пикочния мехур, които водят до киселинно рН на урината. Как? В зоната на възпаление и инфекция е повишена концентрацията на водородни йони. Те от своя страна стимулират болковите рецептори в стената на пикочния мехур. Затова колкото по-висока е киселинността, толкова по-силни са усещанията за щипене и парене.

И в този миг всички усилия и лишения преди почивката губят смисъл, защото ще се наложи да я прекараш в хотелската стая.

Освен ако...

Не си набавиш голямо количество американска червена боровинка, която вирее през девет страни в десета, след Атлантика или по-точно в Северна Америка и Канада. Защото за разлика от балканските си събратя, този плод има не само антиоксидантно действие, а и способността да блокира E.coli. От друга страна, можеш и да не си купуваш презокеански билет, ако се снабдиш с  - продукт много висока концентрация на екстракт от американска червена боровника в дневната доза. Само две таблетки в дневно се равняват на силата на 846 g плод и така осигуряват бърз ефект още на първия ден.

Ако имаш и дизурия, първата ти мисъл сигурно ще бъде за болкоуспокояващ препарат, но имай предвид че макар и бърз, той маскира проблема. Един от съвременните методи е прилагането на цитратни соли, защото те неутрализират киселото рН и така премахват щипенето и паренето. Такъв един продукт, при това с висока концентрация на натриев и калиев цитрат е Urinal® Express pH.

Цитратите скоростно алкализират урината и така спомагат за нормално рН в пикочния мехур още в първите 30тина минути.

Urinal® Express pH връща комфорта, но за да се изчистиш от упоритата E.coli, е най-добре да го приемаш заедно с Urinal Akut®.

Сега, когато знаеш повече, напиши сама своята приказка - от теб зависи и сюжетът, и краят...