В сезона на сватбите (дори и кралските), когато роклята е избрана, ресторантът е предплатен, гостите са поканени и предсватбената треска тресе всяка булка (независимо от възрастта ѝ), започват мисли и по края на сватбата... Защото предстои сладостта от медения месец и всички емоции около него – прекрасен романтичен хотел, плодово опияняващи коктейли на безлюден плаж, нежни ласки и закуска в леглото.

Какво идва след това? „Бебе“ ще кажете вие. Ами – а дано, ама надали.

Далеч преди бебето, след медения месец често идва един много нежелан гост – циститът (ще го срещнете в литературата като „цистит на медения месец“). Въпреки много романтичното име, той носи изключително неприятните симптоми на остър цистит (чести позиви за уриниране, пареща и режеща болка в долната част на корема, а понякога и кръв в урината). Защо?

Защото, напук на схващанията, че циститът се хваща от сядане на студено, той е всъщност бактериална инфекция, която няма нищо общо с ниските температури. В над 90% от случаите на цистит, причинителят е бактерията Ешерихия коли (E.Coli). Тя е изключително адаптивна и много упорита. Веднъж попаднала в пикочните пътища, бактерията се прикрепва към стените на уринарния тракт и започва да образува трайни колонии, устойчиви на механични и химични фактори.

В 90% от случаите на цистит, страдащият е жена. Защо?

Защото, така е устроена женската анатомия. В пъти по-късата уретра при жените в сравнение с тази на мъжете дава възможност на различните видове бактерии да навлязат по-лесно и по-бързо в пикочните пътища и безпрепятствено да достигнат и пикочния мехур. Специалистите уролози споделят, че всяка втора жена е страдала от цистит.

Добре де, какво общо има циститът с медения ми месец?

Много. Меденият месец в идеалния вариант е свързан с мнооого секс... Бурен, страстен, нежен, разнообразен... Движенията напред-назад по време на секс предполагат лесно прехвърляне на бактерии от по-задната част на тялото (ректум) към по-предните (влагалище и уретра). Колкото повече секс – толкова по-голям риск.

Нееее, не искам да ви кажа, че по време на медения месец, трябва да сложите металните гащи и да ги заключите с катинар. Има и по-съвременни методи за справяне с инфекциите на пикочните пътища.

Първо, за да се справите с бактериите, се доверете на един специален сорт боровинка – американска червена боровинка. Тя вирее само в Северна Америка и Канада и няма нищо общо с тази, която сте виждали на щандовете у нас. Уникалното при нея е, че притежава доказаното свойство да блокира упоритата E.coli, като не ѝ позволява да се закрепва за стените на пикочните пътища. По този начин възпрепятства нейното колонизиране и така бактерията бива лесно и естествено изхвърлена от уринарния тракт. За да се сдобиете с американска червена боровинка, не е необходимо да си купувате билет за презокеански полет. Просто скокнете до близката аптека за Urinal Akut®, който е създаден именно на нейната основа и осигурява много висока концентрация, равняваща се на близо 900 г от плода в 1 дневна доза. Затова само две таблетки дневно дават бърз ефект още на първия ден.

По време на инфекцията E.coli инфектира тъканите на пикочния мехур и това води до киселинно pH на урината, което от своя страна активира рецепторите за болка и е причина да усещате силен дискомфорт, парене и щипене. Стандартният начин за реакция обикновено е прием на болкоуспокояващи. В голяма част от случаите те действат чрез притъпяване усещането за болка, а регулярната им употреба може да навреди на организма. Друг по-естествен метод е алкализирането на урината, което естествено ще доведе до по-високо рН и намаляване симптомите на щипене и парене. Най-често прилаганият метод в такива случаи е приемът на цитрати. Такъв продукт с висока цитратна концентрация е Urinal® Express pH.

Благодарение на богатото си съдържание на калиев и натриев цитрат, както и екстрактите от бяла бреза и американска червена боровинка, той осигурява скоростно алкализиране на урината за балансирана рН среда в пикочния мехур.

Ако спазвате стриктно тези два съвета, меденият ви месец ще си остане меден, а след него може да последват и далеч по-чакани емоции.