Когато дойдат празници и особено Коледа или рожден ден, започваме да засипваме децата си с подаръци. Най-често купуваме играчки и други залъгалки. Оказва се обаче, че пълните стаи с играчки не са особено полезни за подрастващите.

Това установи университетско проучване, провело експеримент наскоро, в което оставили 36 деца в стая с играчки (между 4 и 16, като броят им се увеличавал постепенно), но без да им дават инструкции какво да правят с тях.

Може би си мислите, че големият брой възможности им дава повече поле за изява на креативността, но резултатите показали точно обратното. Когато около малчуганите имало по-малко предмети те им обръщали по-специално внимание и намирали интересни начини как да ги използват. А това се смятало за показател, че се у тях се провокирало творческо мислене.

Така, учените достигнали до извода, че децата могат да проявят повече изобретателност, когато около тях има по-малко играчки.

Екипът заключва, че пренатрупването на възможсности за игра може да има неблагоприятно влияние върху развитието на детето. В начална възраст се развива нивото за контрол на вниманието, а когато обстановката около малчовците е претрупана, те не могат да се съсредоточат. Това е един от факторите, който поражда така известния напоследък Синдром на дефицит на вниамнието.

Така че, мили родители, ако смятате, че домът ви е препълнен с дески играчки, една от опциите е да дарите част от тях на деца, които нямат никакви. Друг възможен вариант е да приберете една част от тях и да прецените кога и колко от тях да дадвате на детето си. Така ще запазите арсенала от забавления, с който разполагате, като едновременно с това ще стимулирате мозъка на децата си, но без да се чувстват претоварени от изобилието от възможности.