X

Прочетете това, преди да се извините

от в 09:00 на 30.12.2016 в Всичко за теб | Любов


Прочетете това, преди да се извините

Прочетете това, преди да се извините

Може да се извините, но дали наистина го мислите?

Понякога във връзките има сривове. Въпреки добрите ни намерения, има моменти, в които един или и двамата партньори несъзнателно употребява думи не на място, чувствата биват наранени, гневът изригва, потъпквани са емоциите, моменти, в които казваме неща, за които съжаляваме и които причиняват болка.

Не пишем това, за да оправдаем или извиним подобни прегрешения, а за да признаем, че те са неизбежни. Разбира се, добра идея е да правим всичко възможно, за да сведем до минимум честотата и тежестта на тези прегрешения, но когато се появят, най-добре е да упражним контрол над щетите. Този процес обикновено включва повторно печелене на изгубеното доверие.

Макар и понякога едно простичко „Извинявай“ да е достатъчно за възстановяване на връзката след срив, в много случаи, особено в тези, в които случилото се е по-сериозно, ще бъде необходимо много повече.
Откровеното извинение включва повече от това да изразиш съжалението си за причинената болка или трудност на другия. Това е добро начало, но е необходимо повече за завършване на процеса.

Има няколко компонента, които съставят ефективното извинение.

1. Потвърждение

...че сте действали или говорили по начин, който умишлено или не е причинил емоционална, умствена или физическа вреда или болка на другия. Това изисква готовността да поемете отговорност (да не се бърка с вина!) за това, че сте допринесли за понижаване на доверието и уважението във връзката си.

2. Искреност

Откровеното извинение е това, при което говорещият няма никакво друго намерение, освен да поправи щетите, които са възникнали в отношенията в резултат на неговите действия или думи. Извинението трябва да бъде честно и прочувствено, без опити за принуда, мамене или манипулиране на чувствата на другия.

3. Липса на реакция

В хода на научаване как точно да се извините, обидената страна може да ви прекъсне, когато изразявате съжалението си. Важно е да устоите на изкушението да настоявате да ви бъде позволено да довършите или да "поправяте" и предизвиквате по някакъв начин.

Партньорът ви може да иска да изрази много емоции, чувства, които понякога са свързани с предишни непризнати проблеми. Дайте му шанс да се изрази, без страх, че ще се отбранявате и така ще получите възможност да демонстрирате, че наистина искате да чуете мнението му и сте готови да изслушате всичко, което ще ви каже.

Имайте предвид, че вашата задача не е да бъдете прави или да се защитавате (макар и импулсите ви да направите точно това да са много силни), а да защитите думите си с действия. В такъв случай имайте готовност да замълчите, ако е необходимо, докато партньорът ви изразява мнението си, дори и това да означава да му позволите да ви прекъсва или да изразява несъгласието си с вас.

След като е казал това, което има да казва, ще е по-вероятно да ви изслуша. Бъдете търпеливи.

4. Ясно изразяване на намеренията

Направете го още преди да започнете разговора и се придържайте към това. Така ще можете да изразите гледната си точка, без да се разсейвате и да казвате ненужни неща, каквито обичайно изникват в разгорещените разговори.

Помнете, че задачата ви е не да докажете, че сте прави, а да демонстрирате, че може да ви се има доверие да слушате, без да се защитавате и да уважавате чувствата на партньора си и да покажете, че наистина ви е грижа за него и това, което има да ви каже. Помнете, че мълчанието не означава задължително съгласие и само защото не спорите с някого, не означава, че го разбирате напълно, а че му давате шанс да изрази гледната си точка.

5. Любопитство, а не състезателност

Открийте какво иска партньора ви от вас, за да намерите решение, вместо да предполагате, че вече знаете от какво се нуждае. Дори и да не ви казва нещо, което да не знаете, откровеният ви интерес към нуждите му ще покаже, че ви е грижа и отново ще спечелите доверието му.

6. Бързо искане на прошката

Партньорът ви може да се чувства сякаш желанието ви за прошка е поредното нещо, което се опитвате да получите от него. Възможно е да се нуждае от повече време, отколкото си мислите, че му е необходимо, за да може добре да преосмисли чувствата си.

Помнете, че прошката е процес, а не събитие. Извиненията често са основна част от този процес. Макар и думите, с които се извинявате да са важни, също толкова важно, ако не и повече, е поведението, което демонстрирате в процеса на извинение. Думите са безплатни, действията са тези, които разкриват истинските намерения.

Ключът към ефективното извинение е дълбочината на откровеността, с която обличате думите си, така че да покажете на партньора си какво сте научили и че и двамата ще имате полза от тези уроци.

Извиненията стават по-лесни с практиката и ще имате много възможности да ги прилагате и с всеки следващ път ще подсилвате качествата, от които се нуждаят добрите връзки – като състрадание, чувствителност, търпение, отдаденост и ясно изразяване на намеренията. В процеса става възможно не само да възстановите любовта и доверието, но и да ги подобрите и отнесете на ново ниво.

Затова не се опитвайте да отричате, че трябва да вземете роля в следващите сривове (за съжаление ще има още такива), а се възползвайте от възможността да демонстрирате отдадеността към партньора и връзката си, изразявайки искрени извинения, когато са необходими.

Ако можете да ги предоставите на партньора си преди да изрази разочарованието си, би било най-добре. Помнете: извинението не ви прави по-лоши, а дори ще покаже на другите, че заслужавате уважение. И ще подсили, а не разруши силата на връзката ви. Това не са ли достатъчни причини да се извините?Теми   връзки | извинение | любов

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.