Какво ни прави истински щастливи в живота? Изглежда като напълно ясен и разбираем въпрос, но въпреки това, си го задаваме всеки ден... 

Има няколко възможни отговора откъде идва щастието. Една от най-обсъжданите концепции е, че щастието идва тогава, когато притежаваш повече пари. Но д-р Санджив Чопра, професор по медицина в Медицинското училище на Харвард, не е съгласен с тази теза.

„Спечелването на 40 милиона от лотариен билет няма да ви направи по-щастливи. Изследванията показват, че след една година печелившите от лотарията се връщат към изходното си положение, а някои от тях са дори по-малко щастливи", казва той в TED Talk по-рано тази година. „Неколцина вероятно ще са похарчили всичките си пари за голямо имение или пък луксозна кола. Може би други ще са похарчили всичко за хазарт. Но въпреки това, след три месеца това ще си остане просто една къща, просто една хубава кола. И това е", казва Чопра, който е написал редица книги за щастието. Той нарича това явление хедонична адаптация, което представлява концепция, отнасяща се до общата тенденция на хората да се връщат към определено ниво на щастие, въпреки възходите и паденията в живота си.

Чопра дава пример с 4 неща, които са научно свързани с щастието!

1. Приятели и семейство

Развиването на тясна връзка с хора, на които имаме доверие, е от съществено значение за цялостното ни благополучие. „Избирайте приятелите си разумно и празнувайте всичко малко и прекрасно, което се е случило в живота ви с тях“, казва Чопра.

Много други подчертават важността на поддържането на дълбоки и смислени взаимоотношения. „Светът страда от епидемия от самота“, пише бившият генерален хирург на САЩ Вивек Мърти в статия на Harvard Business Review от 2017 г. „Ако не можем да възстановим силните и автентични социални връзки, ще продължим да се разпадаме както на работното си място, така и в обществото."

Учените също така предупреждават, че „самотата и социалната изолация могат да бъдат също толкова вредни за здравето, точно колкото пушенето на 15 цигари на ден“, докато приятелството може „да намали риска от смърт или развитието на определени заболявания и може да ускори възстановяването на тези, които се разболяват“.

2. Прошката

„Способността да прощавате ви освобождава от тежестта на омразата и други нездравословни емоции, които биха повлияли негативно на коефициента на вашето щастие“, казва Чопра.

Той цитира Нелсън Мандела като герой, който наистина овладява изкуството на прошката. През 1990 г., когато легендарният борец за свобода излиза навън след 27 години, прекарани в затвора, той бива попитан дали е изпитвал възмущение към похитителите си. „Не тая огорчение, нито негодувание. Възмущението е като да пиеш отрова и след това да се надяваш, че тя ще убие враговете ти“, отговаря тогава Мандела.

Всеки, който някога е чувствал, че е бил малтретиран (най-вероятно това е всеки един от нас), знае, че актът на прошка може да бъде голямо предизвикателство пред него. Но Карън Суорц, директор на Клиниката за консултации за възрастни с разстройства на настроението в Болница Джон Хопкинс, казва, че „вземането на съзнателно решение да се освободим от негативните чувства, независимо дали човекът го заслужава, или не“ може да доведе до нещо повече от просто повишено или по-голямо щастие.

"Възмущението е като да пиеш отрова и след това да се надяваш, че ще убие враговете ти."
Нелсън Мандела


Проучванията потвърждават, че чрез прошката може да се намали риска от сърдечен удар, да се подобрят нивата на холестерол и да се намали кръвното налягане, тревожността, депресията и стреса.

3. Даването

Чопра казва, че участието в благотворителни организации и даряването на пари за подпомагане на другите е един от най-пълноценните начини да прекарате времето и да вложите някъде парите. Учените дори предполагат, че хората, които са доброволци, изпитват по-голямо щастие, имат по-високо самочувствие и смъртността при тях е по-ниска.

Проучване на Чикагския университет и Северозападния университет стига да заключението, че даването, а не получаването, води до дългосрочно щастие. В конкретния експеримент 96 участници получават по 5 долара всеки ден в продължение на пет дни, с опцията да ги похарчат за себе си или за другите.

„Всички започнаха с почти еднакви нива на самооценено щастие“, споделят учените. „Но тези, които похарчиха парите за себе си, съобщаваха и за постоянен спад в щастието си през петдневния период. За сравнение, щастието на тези, които са дали парите си на някой друг, не намалява." 

4. Благодарността

„Има прекрасен цитат, който гласи: „Ако не знаеш езика на благодарността, никога няма да говориш за щастие“, казва Чопра на публиката.

Практикуването на благодарност може да бъде толкова просто, колкото да кажете „Благодарен съм“ поне веднъж на ден за нещо, макар и много малко. Всъщност едно проучване на Американската психологическа асоциация установява преди време, че именно благодарността би могла да помогне на хората да се насладят на по-голям брой положителни преживявания, да се справят със стресови ситуации и да укрепят взаимоотношенията си с близките.

"Щастието не произтича от физически или външни условия като телесни удоволствия или богатство и сила, а от живот, който е подходящ за вашата душа, вашето най-дълбоко благо."

Сократ

„Отделянето на време, в което да помислите за това, за което сте благодарни, ви прави по-наясно с положителните неща в живота ви“, казва Чопра. В резултат, именно „това ви прави по-малко предубедени към значително по-малкото негативини неща, които ви заобикалят!"

А в крайна сметка всеки един от нас търси своето щастие, нали? И е хубаво, когато има кой да ни подскаже кои са нещата, в които се крие то...