Новата Барби кукла ще помогне в борбата с предразсъдъците спрямо хората с физически недъзи. Дебютът ѝ ще бъде през юни. Ще бъдат представени два вида кукли - едната в инвалидна количка, другата с протези. Те са част от линия, която е предназначена за ограмотяването на децата по тези наболели теми. 

Собственикът на компанията заявява, че като световен бранд е нормално да се ангажират с подобен вид кампании и да повлияят на обществото в положителна посока, най-вече когато става дума за деца. 

Компанията си сътрудничи с 13-годишния Джордан Рийвс, който е роден без лява предмишница, за да създаде куклата с протезния крайник, който може да бъде премахван за "по-реалистичен" поглед при игра. Съвместно се работи и с детска болница и експерти за инвалидни колички, за да се проектира играчка инвалидна количка, която е един от най-търсените аксесоари от феновете на Барби. Ще бъде включена и рампа, пригодена за къщичките на Барби. 

Колекцията е хит сред активистите в правата на хората с увреждания. 

Според проучвания повече от 1 млрд. души са хората с нарушения в опорно-двигателната система. Те искат да бъдат приемани наравно с останалите хора. 

Това е част от неотдавнашно усилие на Барби да включи повече разнообразие, като предложи кукли с различни нюанси на кожата, цветове на очите, прически и дрехи. През 2017 година се появи първата Барби, която носеше хиджаб. От компанията заявиха, че обмислят да създадат и еднополова брачна двойка.