Джина играеше ролята на по-възрастната Али, която също страдаше от Алцхаймер във всеизвестната романтична история…

По време на честването на 20-годишнината на емблематичния филм по романа на Никълъс Спаркс, носещ същото заглавие – „Тетрадката“ – бе разкрито пред Entertainment Weekly, че Джина Роуландс страда от Алцхаймер.

Тъжната новина за 94-годишната актриса беше споделена от сина ѝ, Ник Касаветис.

Това, което втрещи почитателите на филма е, че Джина играеше по-възрастната Али във филма, а цялата история бе водена от това, че Али страда от Алцхаймер и любимият ѝ чете своя дневник, за да може тя да си спомни голямата им любов. 20 години по-късно за Роуалдс тази диагноза излиза отвъд актьорството и става реалност.

Джина е номинирана два пъти за „Оскар“, а за своите 94 години е успяла да се снима в над 100 филмови продукции, изигравайки също толкова роли. Тя е майка на режисьора на „Тетрадката“.

„Когато помолих майка ми да изиграе възрастната версия на Али, прекарахме много време в разговори за болестта Алцхаймер, за да бъдем автентични. През последните пет години тя обаче наистина страда от болестта. Тя е в пълна деменция. Това е толкова нереално – изживяхме го, тя го изигра, а сега всичко е в ръцете ни“, сподели Касаветис.