Днес ви разказваме какво трябва да направите, за да има това събитие положителен ефект върху вас.

Равноденствието е специален ден в годината, когато денят е разделен поравно на ден и нощ. Това се обяснява с факта, че слънцето, пресичайки екватора, преминава от южното полукълбо към северното и отбелязва затоплянето и настъпването на пролетта.

От древни времена хората са определяли за този момент празниците, свързани със срещата на новия живот и плодородието, като са пеели песни, танцували са и, разбира се, са възхвалявали култа към слънцето. Тази година пролетното равноденствие се пада на 20 март и бележи нов цикъл от важни астрологични дати:

Пролетно равноденствие през 2023 г.

От този момент нататък денят постепенно ще се увеличава, а нощта ще намалява. Интересно е, че до 2043 г. пролетното равноденствие ще се пада на 20 март. В това отношение 2023 г. ще бъде третото изключение. До този момент на 21 март равноденствие е имало през 2003 и 2007 г.

Традиции, свързани с пролетното равноденствие

Нашите предци са почитали астрологичния преход "от зима към лято". На първо място, те са свързвали събитието с бъдещата реколта и производството на храна. Затова на първо място се опитвали да успокоят митичния бог на мечката. Според легендата именно той успявал да предпази хората от нападенията на дивите животни по време на лов. За този дом в чест на божеството се правели палачинки, които се заливали със сироп и се поръсвали отгоре със зърно.

Но главният символ на пролетното равноденствие са чучулигите.

В края на краищата именно тези птици "откриват сезона" и първи се връщат от зимуване в родните си земи, като по този начин отбелязват началото на пролетта. През тези дни домакините пекли сладкиши във формата на скакалци и, разбира се, пържени палачинки, които символизират слънцето. През деня по улиците се организирали масови празненства и панаири, почерпвали се със сладкиши, състезавали се в теглене на въже, пеели песни и други забавления. А вечерта изгаряли чучелото на зимата, чийто образ бил въплътен в древната богиня Морена.

Друг ритуал, който славяните обичали, бил да се изкачват на планина в деня на пролетното слънцестоене и да пеят "веснянки". Тези песнопения призовавали птиците да се завърнат от юг и да донесат със себе си топлина. След това от планината се спускали колела, които символизирали движението на слънцето-Ярила.

Какво да правим в деня на пролетното равноденствие - обичаи, гадания, знаци:

От древни времена неомъжените момичета са гадаели на празника за годеника, например по палачинки. Ако първата палачинка ще излезе на бучки - няма да се омъжите тази година. Гадаели са и по печенето, например в тестото за меденки са поставяли малки "сувенири", като пръстени, обеци, монети. Който получи меденка с пръстен, трябвало да се ожени, който получи монета - да забогатее, ключ - да се сдобие със собствен дом.

Преди настъпването на пролетното равноденствие можете дори да гадаете на името на бъдещия годеник. Напишете седем имена на листчета и ги сложете под възглавницата, а на сутринта извадете едно от тях.

Ако ви мързи да печете и гадаете, просто направете визуализация - запалете свещ и си представете живота на мечтите си с любимия човек в цветове.

Нашите предци също са извършвали очистителни церемонии преди празниците - помитали са всички боклуци и са измивали подовете със сол. Затова си струва да направите генерално почистване, а след него да поръсите къщата със светена вода или тинктура от пелин.

В този ден е добре да се погрижите и за себе си: в навечерието на пролетното равноденствие можете да си вземете вана със сол и ароматни масла.