Със сигурност познавате някого, който се разбира с кучетата или котките си повече отколкото с другите хора, но каква е причината за този озадачаващ парадокс? Изследователи от Североизточния университет в Бостън искат да проникнат по-дълбоко в причините за това явление и установяват, че някои хора оценяват и чувстват повече състрадание към кучетата, отколкото към другите човешки същества.

Ще разгледаме малко повече това, което изследователите имат да кажат по въпроса. Ще споделим с вас, за да разберете любовта, която изпитвате към домашния си любимец.

Как изглежда изследването?

Изследването, публикувано в изданието "Общество и животни", е проведено от изследователите Джак Левин и Арнолд Арлук. Те са искали да разберат защо някои хора се интересуват повече от кучетата, отколкото от други хора. Експериментът се фокусира върху тестването на това дали хората са по-обезпокоени от злоупотребата с животни или от тази с друг човек. Според една теория, възрастта на жертвата би имала голямо влияние върху решението на участниците в изследването. Въпреки това, изследователите са изненадани да открият, че видът също е определящ фактор за реакцията към злоупотреба.

Методът, който са използвали

За да се разбере този феномен, 240 ученици са помолени да демонстрират своето ниво на съпричастност по време на необичайни ситуации като възрастен или дете, които са били жестоко бити с бейзболна бухалка или кученце или възрастно куче, с които също е злоупотребявано. Тези сценарии са „докладвани“ като фалшиви новини. Тези, които четат историите за детето, кученцето и възрастното куче, изпитват повече болка и състрадание, отколкото тези, които четат само новината за възрастния човек.

Защо хората ценят своите домашни любимци повече?

Авторите на изследването посочват, че хората са по-обезпокоени от страданията на животните, отколкото от човешката болка. Реакцията се променя само когато жертвата на насилие е дете. Това може да се дължи на факта, че много хора смятат, че кучетата са уязвими, независимо от възрастта им, докато за възрастни хора се смята, че имат способност да се защитават. Възможно е също това да е така, защото хората виждат кучетата като бебета или членове на семейството си

Резултатите

Проучването установява, че възрастта на жертвата е решаващ фактор за реакцията на хората, които виждат някой малтретиран, но това не важи за лошо отношение към кучетата или животните. То също така показа, че хората са по-склонни да проявяват съпричастност, ако жертвите не могат да се защитят. Въпреки това, макар че много хора имат близка връзка със своите домашни любимци и твърдят, че тя е по-дълбока от тази с други хора, не може да се определи дали бедата винаги ще бъде реакция към жертвите животни. Мненията за тези същества варират от човек на човек и на свой ред резултатите могат да покажат много противоречия.

Какво мислите за това проучване? Ако трябваше да направите избор, кой щяхте да спасите - човек или животно?