Психологът д-р Джон Готман може да предскаже с 91% точност дали една връзка има бъдеще, или един ден ще приключи. Прогнозите му се основават на начина, по който двойката спори и се кара. След като посвещава живота си на изучаването поведението на брачните двойки, д-р Готман установява, че онези, които в крайна сметка се разделят, са склонни да спорят по 4 специфични начина, които той нарича Четиримата конници на Апокалипсиса на любовта.

Ние знаем колко трудно е да опазим една връзка, затова решихме да ви споделим кои са тези грешки, които допускаме в споровете с любимия ни. Може би ако се научим да спорим по различен начин, любовта ще оцелее по-дълго? Струва си да опитаме!

Критикуване

Градивната критика, поднесена по един мек начин, може да е полезна, но когато сме ядосани, често се стига до неградивното критикуване. Това включва нападки и обвинения за щяло и нещяло. Когато критикувате партньора си, вие му заявявате, че в него има нещо нередно и непоправимо, особено ако критиката е съчетана с думите „винаги“ и „никога“. В такива моменти партньорът ви се чувства нападнат и отхвърлен, затова не е изненадващо, че реагира отбранително. Ако често използвате изрази като „Никога не те е грижа“, „Винаги постъпваш толкова егоистично“, „Защо поне веднъж не се постараеш“, то вие обичате да критикувате половинката си.

Ако искате да промените това ваше поведение (или поведението на партньора ви, ако той е този, който ви критикува), психолозите препоръчват следния лек:

  • Опишете ситуацията, без да бъдете осъдителни (забравете използването на „винаги“ и „никога“).
  • Изразете възможно най-ясно как се чувствате.
  • Поискайте от партньора ви това, от което се нуждаете, но по един мил и позитивен начин.

Трябва да отбележим, че критикуването не е сигурен знак, че един ден ще се разделите, но това поведение определено е един опасен „конник“, тъй като проправя пътя за най-смъртоносния конник от всички – презрението.

Презрение

По време на четирите десетилетия проучвания д-р Готман установява, че презрението е най-сигурният знак за предстоящ развод. Когато сте изпълнени с презрение и общувате по този начин, основната ви цел а да нараните партньора ви и да покажете, че не го уважавате. Ако често въртите очи и сте свикнали да подхвърляте подигравки, саркастични „шегички“ и обиди, то комуникацията помежду ви е изпълнена с презрение, дори и да не го осъзнавате съвсем ясно. Това поведение може да съсипе връзката ви, защото кара партньора ви да се чувства безполезен и незначителен. Последиците са толкова сериозни, че постоянният стрес от нападките води до отслабване на имунната система.

Лекът за това поведение е в две стъпки:

  • Следващия път, когато спорите с половинката ви, и двамата понижете толерантността си към обидните коментари и жестове. Например не позволявайте на другия да ви нарича с обидни имена, не го приемайте за нормално само защото сте се скарали.
  • Съсредоточете се върху положителните страни на половинката ви. Презрението се появява, когато се фокусираме върху всички недостатъци на човека до нас. За да промените начина, по който общувате, трябва да направите точно обратното – помислете какво харесвате в партньора ви. Дори може да напишете всички тези неща на един лист и да си ги припомняте от време на време.

Отбранителност

Третият конник на любовния апокалипсис е отбранителността, която обикновено е продиктувана от критикуването. Това означава, че често си измисляте извинения и се правите на невинната жертва, понякога дори обвинявате партньора си, за да се окаже, че той е виновен и да престане да спори с вас. Това поведение обаче не е нито полезно за връзката ви, нито работи в дългосрочен план, защото вашите безкрайни оправдания просто показват, че не сте сериозно загрижени за вашия партньор и не искате да поемате отговорност за действията си.

Ако често изричате фрази като „Не съм направила нищо лошо“ или „Не съм виновна, вината си е твоя“, тогава вие сте отбранителни в комуникацията си. Ако искате да промените това поведение, трябва да опитате този лек:

  • Изслушайте партньора ви, не го прекъсвайте. Опитайте се да се поставите на неговото място.
  • Поемете отговорност, когато трябва.
  • Извинете се.

Каменно мълчание

Каменното мълчание обикновено се появява накрая – когато негативите от първите трима конници се натрупат. В такива моменти между нас и партньора ни възниква гигантска каменна стена. Мълчанието става тягостно и по никакъв начин не искаме да общуваме с половинката ни.

Каменното мълчание, на което обричате партньора ви, може да е разрушително за връзката ви, защото кара половинката ви да се чувства отхвърлен, предаден и изоставен. Ако ви се е случвало по време на спор, изведнъж да излезете от стаята, а после се правите на много заети, за да не общувате с партньора ви, то със сигурност трябва да пробвате тази техника:

Ако имате нужда от време, за да се справите с проблем, кажете го на партньора ви. Обяснете, че имате нужда да си съберете мислите и ще продължите разговора малко по-късно. По този начин партньорът ви няма да се почувства отхвърлен, а времето ще даде възможност и на двама ви да се успокоите и да погледнете на нещата от друга гледна точка.