Юли е и едва ли има някой, който да не свързва горещите му дни с приятно потъмнялата кожа. Да, няма как да не сме на едно мнение, че тя наистина изглежда някак по-добре през лятото. Става много по-свежа, в пъти по-озарена и придобива онзи “здрав” вид, за който копнеем цяла зима. Но монетата има и друга страна и е факт, че това трябва да се случва постепенно и разумно. За жалост, все още има дами, за които бронзовият загар е резултат, който трябва да бъде налице колкото се може по-бързо. Замисляме ли се обаче за рисковете, които крие липсата или неправилното използване на слънцезащитна козметика върху кожата ни?

Защитата на кожата от вредни лъчи е изключително важна по всяко време на годината, но тя трябва да бъде основен приоритет в месеците, когато те са с най-голям интензитет. Редица дерматолози отдавна и по всякакъв възможен начин ни предупреждават за заплахите, които крие така желаното, но безхаберно почерняване. И все пак милиони хора по света страдат всяко лято, изхвърляйки на вятъра като нещо напълно ненужно информираността за слънцезащитата. Нима рисковете са преувеличени? Много митове се ширят, докзано неверни, но пък и доста момичета продължават да им вярват сляпо. Нека заедно ги разгледаме и ги опровергаем.

Мит 1. Имам тъмна кожа и не се нуждая от слънцезащитни продукти

Не е тайна, че слънцето видимо има по-силно въздействие върху хората с по-светла и бледа кожа. Това обаче в никакъв случай не означава, че не би могло да навреди на тези с по-тъмен естествен тен. Да, допълнителното количество меланин, отговорен за по-тъмната ни кожа със сигурност осигурява известна защита от ултравиолетовите лъчи, но не на всички. Независимо дали имаш тъмна, или по-светла кожа, дали “почерняваш” по-лесно, кожата ти винаги е изложена на риск и нанасянето на SPF всеки ден е абсолютно задължително!

Мит 2. Солариумите са много по-безопасни от излагането на слънце

Без значение колко души ще ти го кажат и колко ще ти се иска да вярваш сляпо на това твърдение, то просто не е истина. Според Световната здравна организация ултравиолетовите лъчи, излъчвани от солариумите, всъщност са една от най-опасните форми на радиация. Хората, които честичко посещават тези места за придобиване на бърз и изкуствен тен пък, са 2,5 пъти по-склонни към развитието на плоскоклетъчен карцином и 1,5 пъти към базалноклетъчен карцином. Единствената разлика е източникът на споменатата ултравиолетова светлина. Ако все пак искаш да изглеждаш като бронзова статуетка на богиня, по-добре се насочи към автобронзант. Но ако желаеш всички да завидят на тена ти, чети по-надолу.

Мит 3: Щом не съм изгоряла, няма никакъв проблем

Изгарянето е неприятно винаги. Почерняването обаче не винаги е съпроводено с дискомфорт или болка, поради което много хора смятат, че след като им няма нищо, то могат да удължат престоя си на слънце толкова дълго, колкото им се иска, без да се притесняват. Слънчевите изгаряния обаче, са само една от формите на увреждане от слънцето. И да, макар да не сте почувствали болка, самият факт, че кожата ви е променила цвета си е вид потвърждение за промяна и увреждане на клетъчната й ДНК.

Мит 4. Достатъчно е да нанеса слънцезащитата само сутринта

Чудесно е, че залагаш на превенция още от началото на деня, но бъди сигурна, че ефективността на слънцезащитните продукти е много по-малка, отколкото си мислиш. Просто няма как да издържи цял ден, особено когато навън е горещо, а ти се изпотяваш или си на плажа и редовно плуваш в прохладната морска вода. Важно е да нанасяш от избрания продукт на всеки два часа или както е посочено на етикета.

Мит 5. Спокойно мога да пропусна SPF в облачни и дъждовни дни

Не! Слънчевата светлина е в пъти по-силна, отколкото можеш да си представиш, макар и да не виждаме слънцето. Дори в облачни дни се смята, че в кожата ни могат да проникнат до 80% от неговите вредни слънчеви лъчи. От своя страна, снегът, пясъкът и водата пък увеличават нуждата от репликация на слънцезащитната грижа, тъй като отразяват вредните лъчи. Затова те съветваме винаги, винаги, винаги да нанасяш слънцезащитен крем върху всички открити чсти на тялото си, макар и в градска среда и при лошо време, и то около 15-20 минути преди да излезеш.

За да си позволим да прекараме толкова много време под слънчевите лъчи на плажа, на почивка или дори в забързаното ни ежедневие в града, е необходимо да подберем сериозна качествена слънцезащита.

За да улеснят всички ни в този труден и важен избор от La Roche-Posay създадоха ANTHELIOS ЕКО ОПАКОВКА ХИДРАТИРАЩО СЛЪНЦЕЗАЩИТНО МЛЯКО SPF 50+. Това е най-новият продукт на бранда с първата по рода си ултрависока UVA защита с повишен респект към планетата.

Хидратиращотo мляко е с минималистична формула, без компромис в защитата, подходящо е за чувствителна и реактивна кожа, склонна към слънчева непоносимост. А най-приятното е, че формулата Netlock има страхотно действие върху кожата, като освен, че образува сигурна слънцезащитна бариера, осигурява и хомогенна, немазна и много устойчива защита, която не мигрира. Това е първият продукт от слънцезащитната гама Anthelios, който се съдържа в екологична опаковка, включваща в себе си картон в производството на опаковката си, като и по този начин намалява с 45% употребата на сурова пластмаса* с респект към морските обитатели.

Разбира се, когато става дума за море и почивка, няма как да подминем и най-малките, за които това си е цяло приключение. Колкото по-малки са дечицата ни, толкова по-силно възриемчива и уязвима към вредните слънчеви лъчи е кожата им. Имат ли по-светли кожа и коса, трябва да сте наясно, че токова по-голям е и рискът за тях. Затова от огромно значение е правилната защита. Слънчеви очила с UV-защита, тънка, по възможност памучна шапка с козирка, леки и проветриви дрешки и подходящ слънцезащитен продукт с фактор поне 30+, а в най-добрия вариант и 50+, който да предпазва откритите зони на детенцето. Важно е да се обърне внимание на това, че ефикасността на избрания продукт трябва да бъде насочена както към UVA, така и към UVB лъчите, да се нанася правилно и винаги да се репликира, за да разгърне превенцията си напълно.

La Roche-Posay са се погрижили и за тях, създавайки Anthelios Dermo-Pediatrics SPF 50+ мляко с много висока защита за лице и тяло Ултра UVA (PPD 38). Той е специално разработен за чувствителната детска кожа и обещава много висока, широкоспектърна и фотостабилна UVA-UVB защита. Защитата е още по-подсилена срещу UVA-лъчите и благодарение на патентованата филтърна система Mexoplex®, комбинирана с термална вода La Roche-Posay, успокояваща, хидратираща и антиоксидантна. Текстурата й е изключително лесна за нанасяне, без да оставя следи, не е мазна и не лепне. А най-прекрасното е, че е с подсилена водоустойчивост, която е в улеснение на всеки родител.

Продуктът се предлага и под формата на спрей Anthelios Dermo-Pediatrics SPF 50+, който също е с много висока Ултра UVA (PPD 25) защита.

Защото няма нищо по-хубаво да си на мястото, което детоксикира съзнанието и мислите ти, но защитена и наслаждаваща се на всеки момент от обаятелността на безвремието на лятото!