"Нашият проект присъства от доста време в публичното пространство." - това коментира в интервю за БНР арх. Иво Пантелеев, един от авторите на проекта за преобразяване на столичната улица "Граф Игнатиев“, като обясни, че включва също така участъка от улица "Солунска“ между "Витошка“ и площад "Славейков“, участъка от улица 'Шести септември“ до Цар Освободител, както и участъка от улица 'Иван Шишман“ между "Граф Игнатиев“ и площад "Народно събрание“.

"Средата е деградирала, напластена. Ние говорим за така наречените визуални и физически замърсители, така че предстои цялостно обновяване, което включва и подземната инфраструктура, ще бъде подменена изцяло водопроводната и канализационна инфраструктура, както ще бъде подобрена и електрификацията в тази зона, за която говоря.", съобщава Дир.бг

Архитектът добави, че се цели един съвременен дизайн, който подхожда на "Граф"-а.

Ще има изцяло нови настилки, изцяло ново градско обзавеждане и градски дизайн, нова релсова система, като принципите, които сме заложили в нашето работно решение, са единство, цялост, премахване на бариери. Нещо, което е особено важно, е намаляване на присъствието на автомобили и очертаване на преобладаващи пешеходни площи.

Има рискове, които съществуват в този проект, каза за "Хоризонт" арх. Ангел Захариев от архитектурна група "Град“, като един от тях е наличието на пазара. Според него това е отговорност на Столична община, която не бива да се прехвърля върху авторите на проекта.

"Това е политическо решение и трябва да бъде разгледано от различни гледни точки. Хубаво е, че в самия проект се запазва част от книжния пазар, защото все пак там е създадена някаква идентичност на това място, което е свързано от десетилетия вече с лицето на този пазар" - допълни той. 

Смятате ли, че емблематичната улица има нужда от обновяване?