Кралица Елизабет II е глава на британското кралско семейство от 1952 г. и нейната преданост към страната ѝ се е превърнала във вдъхновение за близките ѝ през годините.

След като нейният баща, крал Джордж VI, почина през 1952 г., тогава 25-годишната Елизабет наследи мястото му на трона. Нейната коронация се състоя на следващата година. Като една от най-дълго управлявалите кралски особи в историята, кралицата стана първият британски монарх, достигнал сапфирен юбилей, който тя отпразнува през 2017 г. след 65 години в ролята на лидер на Британската общност.

През няколкото десетилетия на своето управление Елизабет се радва на подкрепата и обичта на съпруга си, принц Филип. Двойката се венча през ноември 1947 г. и се превърна в най-дълго женената кралска двойка до смъртта на херцога на Единбург през април 2021 г.

Елизабет и нейният съпруг имат четири деца - принц Чарлз, принц Андрю, принц Едуард и принцеса Ан - заедно с 8 внуци и 10 правнуци. Синовете на Чарлз, принц Уилям и принц Хари, винаги са засвидетелствали обичта към баба си, както и най-малката дъщеря на Андрю, принцеса Юджини. След смъртта на Филип, 31-годишната Юджини обеща да се грижи за любимата си баба като знак на искрена почит към покойния си дядо.

През март 2020 г. Хари се оттегли от своите кралски задължения и се премести в Калифорния със съпругата си Меган Маркъл и техния син Арчи, който се роди през май 2019 г. Въпреки това двойката запази топли отношения с Елизабет и Филип. В интервю Хари заяви, че „винаги“ ще обича баба си, без значение от разстоянието помежду им.

„През последната година говорих повече с баба си, отколкото през последните години“, каза той тогава, добавяйки, че с Елизабет са успели да постигнат „разбирателство“ след неговото напускане на кралската власт.

Кралското семейство, включително Чарлз, Уилям и Хари, както и принц Андрю и принц Едуард, се насочиха към Шотландия през последните дни, за да бъдат до монарха след съобщенията, че тя е поставена под медицинско наблюдение в замъка Балморал. Бъкингамският дворец потвърди, че Кралица Елизабет II е починала на 96 години по-късно същия ден.

В памет на Нейно Величество, ви предлагаме някои от най-милите цитати на кралското семейство за тяхната обична майка, съпруга, свекърва и баба.

Любовните писма на Филип„Да бъда пощаден във войната и доживея победа, да получа шанс да си почина и да се пренастроя, да се влюбя напълно и безрезервно, прави всички лични и дори световни проблеми да изглеждат дребни и незначителни“ , пише до Елизабет херцогът на Единбург през 1946 г., година преди да се оженят.

Любящите внуци

В интервю през 2012 г. Хари и Уилям разкриха какво е да растеш в кралското семейство. „Зад затворените врати, тя си е нашата баба, толкова е просто“, каза Хари, докато по-големият му брат добави с усмивка: „Това, което научихме, докато растяхме, е, че не трябва да ядосваш баба си.“

Модел за подражание

Чарлз се пошегува по повод въвеждането си в официалния кралски живот: „Научих по начина, по който маймуната се учи: гледайки родителите си“.

Модна икона

Най-малката дъщеря на Андрю и Сара Фъргюсън, принцеса Юджини, има тясна връзка със своята скъпа „баба“, която често посещава в имението Балморал в Шотландия. „Мисля, че баба е най-щастлива там, мисля, че тя наистина, наистина обича Хайлендс“, каза Юджини в документалния филм от 2016 г. „Нашата кралица на 90“.

Кралицата също е „един от малкото хора“, които първи научават за годежа на Юджини с нейния сегашен съпруг Джак Бруксбанк. Елизабет е модно вдъхновение за принцесата. „Много мои приятели казват: „О, тя е човекът с най-добрия стил, винаги изглежда страхотно в дрехите си“, казва тя. "Стилът ѝ е нещо много уникално у нея.“

Грижовна баба

„Кралицата, например, винаги е била прекрасна с мен“, каза Меган пред CBS през март 2021 г., докато размишляваше за времето си като старша кралска особа. „Помня един от първите ни съвместни ангажименти заедно. Тя ме покани да се присъединя към нея и аз се качих на влака. Закусихме заедно онази сутрин и тя ми направи много красив подарък.“

Меган помни, че е получила „няколко красиви перлени обеци и красиво колие“ от бабата на съпруга си. „Возехме се в колата между ангажиментите“, добави тя. „Тя имаше одеяло, което стоеше не коленете ѝ, за да я топли, беше хладно и тя ми каза: „Меган, хайде“ и го сложи и върху коленете ми.“

Майчина любов

Сара Фъргюсън похвали бившата си свекърва през август 2021 г. за това, че винаги е била нейният „най-велик ментор“ дори след като се раздели с принц Андрю през 1996 г. „Мисля си, че честно казано, моята свекърва е била повече майка за мен, отколкото майка ми“, каза тя по време на епизод на подкаста „Чай с Туиги“.
„Абсолютно се възхищавам на невероятния начин, по който Нейно Величество е толкова модерна. И колко гъвкава, колко разбираща, колко прощаваща и колко щедра. Абсолютно смятам, че няма по-голям наставник. Вниманието на Нейно Величество беше голяма чест. Огромна чест.“

Чарлз празнува платинения юбилей

„В този исторически ден съпругата ми и аз се присъединяваме към всички вас в поздравленията на Нейно Величество Кралицата за забележителното постижение да служи на тази нация, Кралствата и Британската общност в продължение на 70 години“, се казва в изявление на Чарлз от февруари 2022 г. „Отдадеността на кралицата към благосъстоянието на целия ѝ народ вдъхва все по-голямо възхищение с всяка изминала година.“

Чарлз добави, че „осъзнава дълбоко честта“ която майка му оказала на Камила, като я определила за кралица консорт, след като синът ѝ заеме трона.

Страхотно чувство за хумор

През април 2022 г., че Хари и Меган тайно се е срещат с кралицата в Англия, преди да отпътува за Холандия за годишните игри „Invictus“.
„Да бъда с нея беше страхотно“, каза Хари няколко дни по-късно. „Беше толкова приятно да я видя. Тя е в страхотна форма. И винаги показва страхотно чувство за хумор, когато е с мен… И двамата с Меган пихме чай с нея. Беше наистина приятно да се видим.“

Скърбта на кралското семейството

Фъргюсън се появи в социалните медии през септември 2022 г., за да отдаде почит на бившата си свекърва след смъртта й.

„Сърцето ми е разбито от кончината на Нейно Величество Кралицата. Тя оставя след себе си изключително наследство: най-фантастичният пример за дълг, служба и твърдост и стабилно присъствие като наш държавен глава в продължение на повече от 70 години“, написа Сара Фъргюсън в Туитър „Тя даде целия си живот безкористно на хората от Обединеното кралство и Британската общност. За мен тя беше най-невероятната свекърва и приятел. Винаги ще ѝ бъда благодарна за щедростта, която ми показа, оставайки близо за мен дори след развода ми. Ще ми липсва повече, отколкото мога да изразя с думи.“

След смъртта на кралицата 73-годишният принц Чарлз стана крал Чарлз III. „Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество Кралицата, е момент на най-голяма болка за мен и всички членове на семейството ми“, каза кралят в изявление. „Ние дълбоко скърбим за кончината на един ценен суверен и много обичана майка. Знам, че загубата ѝ ще бъде дълбоко изстрадана в цялата страна, Кралствата и Британската общност и от безброй хора по света.“

Уилям и Кейт не излязоха със собствено изявление, но публикуваха изявлението на кралското семейство за смъртта на кралицата и придружаващата снимка на страницата си в Инстаграм.

Принц Хари и Меган, херцогът и херцогинята на Съсекс, бяха на посещение в Лондон като част от пътуване из Европа, когато се появи новината за влошеното здраве на кралицата. Хари отлетя за Балморал, за да се присъедини към баба си, кралицата, докато Меган остана в Лондон. След смъртта ѝ двойката постави на началната страница на уебсайта си надписа: „В памет на Нейно Величество кралица Елизабет II 1926-2022 г.“