Чистенето има терапевтичен ефект, защото намалява стреса (е, освен когато ви принуждават да измиете чиниите) и може да се счита за фитнес тренировка, обаче хаосът също има своите предимства.

Според едно проучване разхвърляната стая помага на хората да мислят по-креативно, да разчупят нормите и да се отпуснат. Участниците в проучването подхождали по-изобретателно към проблемите и били по-склонни да пробват нови неща, когато били поставени в неподредена стая.

Не е възможно в живота ни постоянно да цари ред, но хората, които са маниаци на тема контрол или искат да имат подреден живот, често изпитват натрапчиво желание да чистят, а след като си разчистят стаята, за известно време изпитват истинска лекота. Онези, които обаче чистят по-рядко и обръщат по-малко внимание на хаоса, обикновено са по-спокойни хора, освен това спестяват време от честото подреждане. Разхвърляното бюро може да е дразнеща гледка, но неговият собственик обикновено знае къде се намира всичко и най-важните неща са му винаги под ръка.

Хората, които обичат да организират всичко, са по-неподготвени за изненади и неочаквани проблеми, а все пак целият живот е пълен с тях. Затова разхвърляните хора реагират по-спокойно, когато животът им излезе от баланс или нещо не върви по план.

Разбира се, това не означава, че трябва да спрете да чистите и да зарежете стаята си или работното ви бюро в пълен безпорядък, но малко хаос на никого не е навредил.

Вие какво ще кажете? Пречи ли ви хаосът?