Въпреки законите в САЩ, които защитават правото на майките да кърмят, изглежда, че много дами не могат да потвърдят, че се спазват. Някои ги гонят от киното, други са засрамвани от своите роднини и на много от тях им е казвано, че не може и не трябва да кърмят на публични места. Последният инцидент от типа „Засрами майка, която храни детето си“ се случил в супермаркет през уикенда, когато полицай казал на една дама, че трябва да се „покрие“, защото някой може да намери гледката за „противна“.

По пътя към супермаркета, Савана Шукла разбрала, че едномесечното й бебе Кумар е гладно и трябва да го нахрани, докато го напазарува. Не е ли това една супермайка, която може да върши няколко неща едновременно през неделната си вечер – да храни бебето, докато държи по-голямото си дете за ръка и в същото време пазарува. Това, което на нас ни изглежда като напълно нормална вечер, вероятно е изглеждало твърде заплашително за няколко посетители на магазина, които се оплакали на полицая в магазина. Според Шукла срещата й с него била ужасна. Тя разказва подробности в свой Фейсбук пост.

„Един полицай дойде при мен точно когато си тръгвах и ме информира, че трябва да се покрия, защото някой може да го намери за „противно““, пише майката. Знаейки, че законите на щата Джорджия защитават правата на жените да кърмят, Шукла обяснила това на полицейския служител. Дамата разказва, че той й е отвърнал „Е, госпожо, мога да видя ареолата на гърдата ви и ако детето ви се отдръпне, това ще бъде счетено за „неприлично излагане“ и дори да се се покриете секунда по-късно, бих могъл да ви арестувам“.

Случката изобщо не е трябвало да се разиграва. Работа на полицая е да познава закона и да знае как се прилага. Няколко оплаквания от посетители, които трябва да си гледат своята работа, не променят законите.

„Беше ужасяващо, абсолютно ужасяващо, че някой, който трябва да ме защитава, заплаши да ме арестува, без да съм направила нищо грешно“, казва майката. Шефът на полицая, шериф Джон Дар също се изказал в социалните мрежи по случая. „С жена ми имаме четири деца, всяко от които е кърмено, а сега две от дъщерите ми имат свои. Затова напълно разбирам и уважавам правото на дамите да кърмят децата си, където се чувстват комфортно“, пише той.

„Нашето управление не одобрява тези действия и ще се увери, че служителите ни знаят и разбират закона“, обещава шерифът. И точно за това става дума – майките имат право да хранят децата си. Ничие мнение за това как и къде трябва да го правят, не потъпква това право. На родителите им е достатъчно тежко, че трябва да се справят с неодобрителните погледи и грубите коментари на груби непознати и не трябва да бъдат допълнително притеснявани от полицията. Надяваме се, че известно допълнително обучение ще допринесе това всички полицаи да разбират закона и да го прилагат правилно.