На 27.09. планетата Меркурий обръща своя ход и ще се движи на обратно през знака Везни до 18.10.

Меркурий е планетата на мисълта и комуникацията и през целия период от ретроградното й движение е възможно да сме прекалено фиксирани в личния си мироглед, да губим гъвкавостта си и да ни е трудно обективно да преценяваме гледните точки на другите, което до голяма степен ще затруднява вземането на правилни решения.

През този период е важно да сме изключително внимателни и предпазливи. Преценката ни няма да е трезва и съществува риск от измама и объркване. За това не ни се препоръчва да стартираме нови неща, да подписваме договори, да водим съдебни дела, да правим важни покупки.

Дните, в които планетата е ретроградна не са подходящи също така за медицински прегледи и изследвания, хирургически интервенции или стартиране на лечения.

Много вероятно е също така да имаме объркване със средствата ни за комуникация и предвижване. За това е препоръчително да планираме нещата си по отрано и ако имаме важни ангажименти да се презастраховаме, подготвяйки си резервен план.

Най-потърпевши от движението на планетата ще са кардиналните знаци Везни, Козирог, Овен и Рак, както и хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. При тях са вероятни обърквания и хаос, както в личен, така и в обществен план.

В личен план е възможно заетите да имат спорове или конфликти с партньорите си. Крайни решения при всички случаи е добре да взимат след края на периода.

В професионален план има шанс да им се появят нови алтернативи, които не е изключено да са подвеждащи, за това е важно да останат нащрек, да са изключително внимателни и да не прибързват.

Девите и Телците ще искат да блестят и да бъдат забелязвани и оценявани от околните. Добре е да не се изхвърлят в тези си желания и да остават здраво стъпили на земята в периода, понеже съществува риск да надскочат възможностите си и да започнат нещо, което в последствие ще им бъде трудно да завършат.

Скорпионите и Рибите може да преживеят големи турбуленции в личен план. Ще имат както възходи, така и спадове в емоционален план, които ще са краткотрайни до достатъчни, за да ги изваждат от равновесие от време на време.

Стрелците и Лъвовете е добре да се пазят от предателства сред колегите си, които не е изключено да реализират себе си или свой проект, за сметка на техен.

При Водолеите и Близнаците съществува риск да се впуснат във финансови сделки с неясен произход и да инвестират парите си по не много уместен начин. Поради тази причина е добре да са изключително внимателни в тази насока и да се съветват със специалисти, както и с близки хора, които биха им спестили големи загуби впоследствие.