От 22.04. до 01.10 Плутон, планетата, която отговаря за големите промени в нашия живот, работата с чужди пари, дълбоките психологични анализи и драми, задкулисните игри и манипулациите, ще се движи ретроградно през знака Козирог. Знакът Козирог отговаря за пречките, трудностите, сблъсъците с авторитети, граденето на стабилна структура и постепенния напредък.

Ето какво трябва да знаем за Плутон, неговата ретроградност и промените, които носи:

Планетата Плутон е най-бавната от всички в Слънчевата система, задържа се най-дълго в знаците, в които попада, влияе ни на психологическо ниво и поради тази причина променя в дълбочина сферите, за които тези знаци отговарят.

Действието на ретроградното ѝ движение върху нас не е толкова силно осезаемо и трудно бихме могли да го сравним с объркванията и недоразуменията, които предизвикват ретроградните лични планети Меркурий, Марс и Венера, но за сметка на това е продължително и доста значимо в дългосрочен план. Промените, които настъпват в живота ни при ретрограден Плутон са трайни и доста често ни позволяват да отворим нова, обещаваща страница в нашия живот.

Ретроградното движение на планетата насочва вниманието ни към досегашните ни постижения и ситуациите, в които се намираме. Ще си дадем сметка, доколко те ни устройват и до колко бихме искали да ги променим. Периодът е идеален за преподреждане на отговорностите в личния и в професионалния ни живот, за отърваване от неща, които ни тормозят и ни тежат, сменяне на работа, прекъсване на връзки, като лични, така и професионални, но и за начало на нови такива.

Възможно е под една или друга форма да ни се наложи да се отстояваме пред останалите и да се борим за нещата, които искаме. Много е вероятно важни за нас неща да са подлагани на изпитание през периода и да полагаме повече старание от обикновено, за да имаме успех в начинанията.

Ретроградният Плутон и знаците: 

Колкото по-отговорни и последователни сме, толкова повече ще успяваме да постигаме. Някои от нас ще стартират връзки, други ще предприемат по-сериозни стъпки в настоящо партньорство, трети ще променят насоката в работата си, четвърти ще изграждат нещо важно, най-вероятно стабилна структура в някоя сфера на своя живот.

Представителите на земните знаци Козирог, Дева и Телец, както и на хората с Асцендент или лични планети ще обърнат сериозно внимание на близките си връзки през периода и по всяка вероятност ще претърпят значителни промени в тях. При тези, при които нещата с любимия вървят добре, са вероятни местене при партньора, официализиране на връзка, създаване на общо поколение или начало на нов съвместен бизнес, спорт или начинание.
При тези, при които връзката е затормозяваща и не търпи развитие, е възможно прекратяване на отношенията и начало на нови по-обещаващи такива.

При огнените знаци Овен, Стрелец и Лъв са вероятни преоценка на работните условия и финансовите постижения. Не е изключено те да стартират нови професионални партньорства, нова дейност или да сключат важни сделки с цел печалба.

Водните знаци Рак, Скорпион и Риби ще обърнат сериозно внимание на информацията, която поемат през периода. Възможно е да се отдадат на изучаването на нова дисциплина или да стартират допълнителна квалификация. Някои от тях ще сменят колите, лаптопите или телефоните си, други ще обърнат сериозно внимание на отношенията с колегите или близкото си обкръжение.

На въздушните знаци Близнаци, Водолей и Везни не е изключено да им се наложи да поемат отговорност за социалните си контакти и приятели през периода. Както е възможно да имат трудности с някой приятел или познат, така не е изключено да стартират важни нови отношения, които биха могли да се окажат ключови за тях.