Украинският президент Володимир Зеленски похвали руската журналистка, която се появи в новини на държавна телевизия с надпис, протестиращ срещу нахлуването на Москва в Украйна, който гласеше: „Спрете войната... Те не могат да ни вкарат всички в затвора“.

„Благодарен съм на тези руснаци, които не спират да се опитват да предадат истината. За тези, които се борят с дезинформацията и казват истината, истински факти на своите приятели и близки“, сподели Зеленски във видео в Telegram, качено във вторник.

Президентът говори директно и с Марина Овсяникова, редактор на руския телевизионен канал „Перви канал“, която вдигна табела в главното вечерно новинарско предаване „Время“ с надпис: „Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук те лъжат! Руснаците срещу войната.“

„И лично на жената, която влезе в студиото на Първи канал с плакат срещу войната“, каза Зеленски и добави: „На тези, които не се страхуват да протестират. Докато вашата страна не се е затворила напълно от целия свят, превръщайки се в много голяма Северна Корея, трябва да се борите. Не трябва да губите шанса си.“

Канал 1 беше първата станция, която излъчваше в Руската федерация след падането на Съветския съюз и има повече от 250 милиона зрители по целия свят. Водещата на новините продължи да говори, преди продуцентите бързо да прекъснат новинарски репортаж, за да спрат Овсяникова да разкрие истината за войната на Путин.

 

Тя записа видео вкъщи преди смелата си каскада, казвайки: „Отговорността за тази агресия е на един човек: Владимир Путин“. За това свое изказване, тя може да бъде вкарана в затвора до 15 години. Нейният адвокат Дмитрий Захватов обяви пред новините, че не може да намери клиентката си, въпреки информацията, че тя е задържана в московския полицейски участък в Останкино.