Да видиш двете чертички на теста за бременност - това е заветната мечта на много бъдещи родители. Моментът, когато разбираме, че на света ще се появи нашето малко отроче е наистина вълшебен.

Да бъдеш родител наистина е прекрасно, но освен огромната любов, трябва да помислим и за най-доброто, което можем да дадем на нашето малко съкровище.

 В днешно време все повече родители се замислят за ползите от съхранение на стволови клетки. За да вземат правилно решение те се обръщат към специалисти работещи в сферата. Какво трябва да знаем за тъканната банка, преди да вземем това решение и кога се извличат стволови клетки от бебчетата?

Кога се извличат стволвоите клетли

Моментът за извличане на стволови клетки е непосредствено след самото раждане. Процесът отнема само няколко минути. Той не е болезнен нито за майката, нито за малкото бебче. А единственото, което се изисква от щастливите родители, е да позвънят в тъканната банка своевременно, при първите признаци за започване на раждането. От там ще се изпрати специалист, които ще направи процедурата по извличане на стволовите клетки.

Как ни помагат стволовите клетки

В световен мащаб, както и в България броят на замразените стволови клетки се увеличава с всеки изминал ден. Причината за това е само една - те са нова своеобразна здравна застраховка за нашето бъдеще. Те могат да помогнат не само на детето, но и на всеки един член от семейството. Стволовите клетки са се доказали като изключително полезни и дори незаменими при лечения и терапии на различни заболявания. Те се използват при лечение на метаболитни, дегенеративни, онкологични, автоимунни заболявания.

Освен това стволовите клетки се използват и при възстановяване на увредени тъкани вследствие на различни заболявания. В процес на клинични изпитвания има и лечения за диабет тип 1, Алцхаймер и Паркинсон.

Как да изберем тъканна банка

Решението за съхранение на стволови клетки е важно и отговорно, а шансът за вземане при раждане на детето e само един. Когато родителите вземат решение, на коя банка да се доверят, трябва да обърнат внимание на следните неща:

- С кого сключват договор – с представителство на тъканната банка или директно с тъканната банка

- Къде се обработват и съхраняват пробите

- Колко време след вземане на пробите излизат резултатите от обработката им

- Какви документи ще получат след обработка на пробите

Добрата новина е, че в България можем да се доверим на тъканна банка "Биорегенерация". Тя е най-голямата българска тъканна банка. Когато лабораторията се намират на територията на страната взетите стволови клетки не се транспортират на големи разстояния, което значително запазва качеството им. Колкото по-бързо се транспортират клетките до лабораторията токова по-качествена ще бъде пробата.

"Биорегенерация" се помещава в сградата на МБАЛ Надежда в град София.

Цената на услугата на тъканната банка е достъпна, а най-хубавото е, че се предлагат различни отстъпки, както и план за разсрочено плащане.

"Биорегенерация" съхранява проби стволови клетки от 2005 година. Към момента тя е спечелила доверието на над 4000 семейства.

Бъдещето зависи от нас

Светът днес се развива с невероятно бърза скорост, но от нас зависи да се погрижим за любимите ни хора. Замразяването и съхранението на стволови клетки в тъканна банка "Биорегенерация" ни дава възможност да се погрижим по най-добрия начин за най-скъпите ни хора.