Замразяването на стволови клетки е процедура, която се превръща в предпочитан избор за все повече родители. И все пак има много въпроси, чиито отговори е добре да знаем, преди да настъпи моментът. 

Ето защо днес представяме подробен поглед върху самата процедура. На най-често задаваните въпроси относно извличането и замразяването на стволови клетки отговаря биолог с дългогодишна практика.

Представяме биолога Ивайло Стойков. Той е завършил специалност Биология в ПУ „Паисий Хилендарски” в град Пловдив.

Ивайло Стойков работи като биолог в тъканна банка „Биорегенерация” от 2011 г.

Какво представлява процесът по вземане и замразяване на стволови клетки?
 

Процесът по вземане на стволови клетки започва с вземането на първичния материал при раждането на детето – кръвта, намираща се в плацентата и пъпната връв, както и самата пъпна връв. След вземане на материала, посредством специални методи и технологии, се извлича концентратът стволови клетки. След извличането започва процесът на замразяване и последващо криогенно съхранение. Крайната ни цел е да изолираме възможно най-много стволови клетки и да ги запазим като здравна застраховка не само за детето, но и за цялото семейство.

Кога е правилният момент за извличане на стволови клетки?

 

Докато се влюбвате в бебето си, ние започваме да работим.

Правилният момент е по време на самото раждане. След като бъдещите родители са взели решение, че желаят да съхраняват стволови клетки и са заявили, чрез договорни отношения с ТБ Биорегенерация своето желание, наш екип ще се отзове по време на раждането и ще осъществи процедурата. Посредством утвърден комплект служещ за тази процедура се извършва пробовземане. Биологичният материал се транспортира от наш екип до лабораторията, където ще бъде стартиран процесът по обработка и замразяване на стволови клетки.

Изисква ли специална подготовка и отнема ли време процедурата по замразяване на стволови клетки?

От страна на родителите процедурата не отнема време и специална подготовка. Стига решението да бъде взето това, което трябва да направят бъдещите родители, е да заявят своето желание чрез подписване на договор и да ни уведомят за настъпването на началото на родилния процес. Останалото е наша грижа.

Както всяко бебе, така и всяка пъпна връв е уникална и изисква специална подготовка и изключително прецизна обработка. Ето защо ние използваме валидирани, световно признати и утвърдени процедури за обработка на кръвта и тъканите от пъпната връв на бебето. При всяка една обработка подхождаме с внимание и персонална грижа. Индивидуалното отношение на нашия екип, както и високотехнологично оборудваната ни лаборатория, позволяват максимален добив на клетки и запазване на максималния им лечебен потенциал.

Болезнена ли е процедурата?

Процедурата е напълно безопасна и безболезнена както за детето, така и за майката. Процедурата по пробовземане се извършва непосредствено след прерязване на пъпната връв и отделяне на бебето от плацентата.

Как се съхраняват извлечените стволови клетки?

Замразяването и съхранението на стволови клетки са извършва посредством криогенна апаратура, използваща течен азот.

За какъв период могат да се съхраняват стволовите клетки?

Замразените вече стволови клетки могат да се съхраняват за неопределен период от време в условие на криогенно съхранение. При температура около – 195 (минус) градуса по Целзий всички процеси спират и клетките могат да бъдат съхранявани на теория до безкрай. Към днешна дата се ограничаваме до около 50-годишен период на съхранение с оглед световната практика. В тъканна банка „Биорегенерация” сме определили по договор периода на съхранение за 20 години. Това е така, не защото имат срок на годност, а защото детенцето собственик на биологичния материал е навършило пълнолетие и е станало пълноправен собственик на своя биологичен материал и би следвало да заяви за в бъдеще какво възнамерява да се случи със стволовите му клетки – дали да продължи, или прекрати съхранението.

Можем ли да се обърнем предварително към специалист, който да ни посъветва защо е добре да замразим стволови клетки на новороденото?

Тъканна банка „Биорегенерация” разполага с компетентни служители, които могат да отговорят на вашите въпроси относно обработка и съхранение на стволови клетки от пъпна връв. Също така можем да съдействаме за консултация със специалист хематолог - Д-р Кръстев от МБАЛ "Надежда", който ще отговори на по-специализирани въпроси във връзка с хематологични заболявания, които могат да бъдат повлияни от лечение със стволови клетки.

Къде се предлага услугата замразяване и съхраняване на стволови клетки?

Услугата за съхранение и замразяване на стволови клетки се предлага в цял свят. Разликата в тъканните банките (лечебните заведения), които предлагат тази услуга, е дали се намират в страната, в която ще бъде раждането, или са само представителства. Когато вземането и обработката е чрез директен контакт с тъканната банка, а не чрез представителството, услугата е с много по-добро качество, защото клетките няма да бъдат транспортирани прекалено дълго време, което е пагубно за качеството и лечебния потенциал на пробите. Разбира се, ТБ Биорегенерация предлага тази услуга директно. Базата ни за обработка и съхранение се помещава в сградата на МБАЛ „Надежда” в град София. Всеки наш клиент има директен достъп до нас. Може да се направи среща с нашите консултанти от администрация или да се срещнат и поговорят с екипа, който ще осъществи вземането, обработката и съхранението на пробата.

Скъпа ли е процедурата по замразяване на стволови клетки?

Погледната в краткосрочен финансов план това е доста скъпа инвестиция, но ако се разбие сумата за целия 20-годишен период, всъщност възлиза на не повече от 20 лв. на месец. Приемете съхранението като инвестиция в здравето на бъдещото ви дете и цялото семейство. Нещо скъпо за първите 2 години от процедурата, но безценно за бъдещето.

Съхранението на стволови клетки е здравна застраховка, която си заслужава… В крайна сметка съхранените клетки могат да се окажат безценни… могат да спасят живот, а той няма цена.