Най-голямото богатство на света са децата. А наше задължение е да дадем всичко, на което сме способни, за да имат те прекрасния живот, който заслужават.

Днес ще поговорим за стволовите клетки - тема, която вълнува все повече родители. 

На гости ни е доктор Стела Чапанова.

Тя е родена в Бургас.

Доктор Стела Чапанова е завършила Медицински университет към Тракийския университет. И макар като малка да не е знаела каква точно иска да бъде професията ѝ, казва, че винаги е искала да помага на хората.

Днес тя работи в болница "Надежда", където е и второто ѝ семейство. 

 
1. Какви са предизвикателствата, пред които е изправена репродуктивната медицина през 21-ви век?

С напредването и усъвършенстването на репродуктивната медицина, която смея да твърдя е една от най-бързо развиващите се, ние лекарите сме изправени пред много професионални, етични, социални и човешки въпроси. Но нека тук да кажа, че един от основните проблеми на медицината е липсата на кадри. Предизвикателството в днешни дни е да се привлекат млади и интелигентни хора точно в тази нелека професия, да се запази техният хъс за работа и знание и най-важното да се задържат тук в България. Аз съм един от завършилите лекари, които реши да остане тук и то защото намерих своето място, намерих болницата в която медицината е на световно ниво и възможностите да правиш това което обичаш са неограничени.

2. Д-р Чапанова, Вие съвместявате успешна кариера и грижа за две малки дечица. Какво бихте посъветвали всички бъдещи родители?

Бих посъветвала родителите да се въоръжат с търпения и любов. Появата на новия живот безспорно е най-хубавото нещо което може да се случи на човек. Но появата на дете, бих казала е и едно голямо изпитания за всеки. Тогава започват истинските отговорности, притеснения и важни решения, които стартират от самото раждане. И моят личен съвет, като млад лекар и жена е въпреки всичко и всички, да се стараем да постигнем перфектния за нас баланс между работата и семейството. Тогава човек се чувства истински щастлив и пълноценен.

3. Кои са според Вас задължителните грижи за едно новородено?

Вече навсякъде има информация какво, как и кога да се прави, което понякога е объркващо за всеки родител. Задължително е търпението, любовта и вниманието. Всичко останало всеки родител трябва да прецени сам, защото той усеща детето си най-добре.

4. Какво знаехте за замразяването на стволови клетки преди раждането на дечицата Ви?

Поради естеството на работата ми бях отблизо запозната с предимствата и ползите от замразяване на стволови клетки. Знам че в България има места където медицината е на високо ниво. Това го казвам, защото виждам нещата ,, отвътре”. Цялата процедура по взимане, обработка и съхранение на стволовите клетки в Тъканна банка „Биорегенерация“, която функционира и работи на територията на МБАЛ „Надежда“, се случва на изключително професионално ниво от специалисти. Поради този факт аз също се доверих изцяло на тях в този важен момент.

5. Защо избрахте на замразите стволови клетки на Вашите деца?

Децата са нашето бъдеще, частицата която остава след нас, това за което всеки мечтае. Замразяването на стволови клетки е един шанс за лечение в бъдеще. Науката зад стволовите клетки напредва всекидневно – все повече заболявания намират адекватно лечение именно чрез стволово-клетъчната терапия. Като млад лекар, занимаващ се с репродуктивна медицина, мога да кажа, че само преди 40 години е било абсолютно немислимо една жена без маточни тръби да забременее, а днес – чрез ин витро процедурите – всеки ден по света се раждат хиляди желани деца.
Убедена съм, че бъдещето на лечението със стволови клетки тепърва ще дава надежда за живот на много хора, за които днешната медицина трудно би помогнала.

6. Как премина самата процедура по извличане на стволови клетки? Какво трябва да очакват бъдещите родители?

Еуфорията при появата на бебето е винаги толкова голяма, че всички майки, дори и самата аз, не усетих кога и как се случи. Процедурата е съвсем ,,проста’’ за жената. Изпълнява се веднага след раждането на бебето. От жената не се очаква нищо, тя не усеща нищо. Важно е само екипът по взимане на стволови клетки да е на мястото, за да могат да извлекат и съхранят адекватно пробата. Жената трябва да информира предварително екипът , за да може специалистите да са на място.

7. Какво трябва да знаят родителите за стволовите клетки и защо според Вас все повече хора се доверяват на тъканна банка за съхранението им?

Хората трябва да знаят че стволовите клетки са бъдещето. Те са включени и продължават да се включват в експериментални лечения на списък от заболявания, които се надяваме един ден да станат стандарт за лечението им. Хората се доверяват на Биорегенерация, защото тя е сигурната банка. Екипът е от добре обучени биолози, пробата се съхранява в България, което е гаранция за бързото и сигурно изпълнение на цялата процедура от началото до края . Мисля, че родителите разбират всички тези предимства и поради това се доверяват на „Биорегенерация“. Както казах, потенциалът на стволовите клетки изглежда огромен. Затова съветвам всеки родител да помисли добре преди да вземе решение, дали би пропуснал такава възможност за своето семейство.