Майката на две деца Джоан Питърс страдала от депресия и постоянно безпокойство, преди да вземе решението, с което променя живота си. Тя преосмисля начина си на хранене и днес е много по-здрава и щастлива.

Невероятната физика на 41-годишната майка се дължи на редовните тренировки, премахването на млечните продукти от диетата ѝ и на т.нар интермитентно гладуване, при което се редуват периоди на глад с периоди на захранване.

Преди това Джоан тежала 62 кг, а сега е с 5 кг по-лека. Въпреки че не е била „огромна“, тя признава, че се е чувствала много неудобно в собствената си кожа. „Когато бях малко по-тежка, нямах никаква увереност в себе си. Дрехите не ми стояха добре, изобщо не бях във форма, чувствах се немощна, и въпреки че не бях огромна, имах много малък процент мускули в сравнение с този на мазнините“, разказва тя. Сега Джоан има 19% подкожни мазнини.

Първоначално Джоан започнала да тренира, без да променя диетата си, но съвсем скоро осъзнала, че това е голяма грешка:

„Отне ми известно време, за да осъзная, че храната е най-важният фактор при отслабването, затова започнах да правя малки промени, които да ми помогнат да изпълня целите си. Отказах се от бързата храна и рафинираната захар, в последствие премахнах от диетата си и млечните продукти. Сега ям предимно зеленчуци и яйца и никога не съм се чувствала по-добре.“

Промените в тялото ѝ са на лице и се забелязват веднага, но благодарение на новия си начин на живот, Джоан се чувства по-добре и психически.

Състоянието на кожата и косата ми също се подобри значително. А чрез вдигането на тежести успях да повиша плътността на костите ми“, допълва още тя.

Джоан напълно разбира колко е трудно за всеки родител да остане здрав и да тренира редовно, затова тя е инвестирала малко средства в домашен фитнес, в който няма нищо твърде скъпо.

„Двата най-скъпи уреда са дъмбелите и кростренажора. Дъмбелите използвам всеки ден, а кростренажора само събира прах. Преди, когато обичах да гледам телевизия, го използвах често, защото си мислех, че върша две неща едновременно. Но сега много рядко гледам телевизия и затова не го използвам. Докато дъмбелите са много полезни. Взех си ги преди няколко години и ги използвам почти във всяка тренировка.“

Джоан тренира шест пъти седмично – три дни в седмицата прави кардио упражнения, а другите три използва за силови тренировки. За тренировките си тя използва клипчета от YouTube или високоинтензивни тренировки, които сама си е сглобила. 

Според Джоан добрите резултатите се дължат и на интермитентното гладуване. Тя гладува 16 часа на ден, а през останалите 8 се храни. Невинаги спазва стриктно този план и си позволява отклонения, когато има социални ангажименти.

„През по-голямата част от гладуването спя, но иначе се храня между 12 и 20 ч. Звучи като трудна задача, но тялото се адаптира и скоро става много лесно и изобщо не чувстваш глад. Освен това не броя калории, просто се старая да приемам протеините, въглехидратите и мазнините от разнообразни и здравословни източници.“