Често си обещаваме, че ще свалим няколко килограма за следващия летен сезон, че ще започнеш да живеем по-здравословно след Нова година... или пък от следващия месец, а защо не и от следващия понеделник? Но за съжаление, в повечето случаи, тези чудесни намерения си остават само празни обещания.

Днес ще ти представим 12 истински истории на хора, които са изпълнили намеренията си и са спечелили борбата с наднорменото тегло. Вярваме, че тяхната упоритост може да те вдъхнови и ти да влезеш във форма и да живееш по-здравословно.

Кейт: 55 кг за 9 месеца

Кейт признава, че дълго време не смятала наднорменото си тегло за проблем. Но в един момент то започнало да застрашава здравето ѝ. Тя започва да намалява храната, която приема, и още през първата седмица сваля 8 кг. С разумни количества храна и ежедневни тренировки, Кейт успява да свали 55 кг за 9 месеца. Днес Кейт е в отлична форма и тренира по два часа дневно. Младата жена дори се е дипломирала като учител по физическо възпитание.

Минус 57 кг за 12 години

Тази австралийка е свалила 57 кг на няколко етапа. Според нея успехът ѝ се дължи главно на приема на по-малко захари и редовните тренировки зумба. Тя решава да промени живота си след края на нещастен брак, в който често е малтретирана. Когато агресивният ѝ съпруг вижда промяната, той ѝ предлага да се съберат отново, защото осъзнава, че е направил голяма грешка. Естествено, вече е твърде късно за него.

Витали: 71 кг за 3 години

Витали е разработил своя диета и система за тренировки. Неговият успех се основава на балансирано и разнообразно хранене, което е намалило желанието му за сладко, бързи закуски и преработени храни.

Неговите тренировки първоначално са съсредоточени върху кардио упражненията, освен това Витали се стараел да прави поне по 10 000 крачки всеки ден. След като отслабва със 71 кг, започва да се интересува и от бодибилдинг.

Рейчъл: 40 кг за 9 месеца

„Няма магическа рецепта за свалянето на 40 кг. Можеш да постигнеш този резултат само чрез един „простичък” план – следене на калории, здравословна храна и тренировки. Преди да го осъзная, прибягвах до много трикове, но никой от тях не работеше.

Освен това искам да ви предупредя, че няма универсално решение за свалянето на килограми. Не можете просто да копирате нечия чужда диета и фитнес план. Затова се уверете, че сте намерили добър личен треньор и диетолог. И най-важното – тренирайте, тренирай, тренирайте. Всеки ден и продължително”, казва Рейчъл Греъм.

Реджина: 68 кг за 3 години

Реджина успяла да постигне тази победа, изключвайки постепенно вредните храни от менюто си. След това си свалила няколко фитнес видеа и започнала да тренира всеки ден.

Когато добила увереност, си купила карта за фитнес и започнала често да посещава групови занимания.

Паскал: 147 кг за 3 години

Паскал решава да промени живота си драстично, след като здравословните проблеми почват да се трупат, а лекарите му поставят няколко плашещи диагнози. Той се отказал от бързата храна и млечните продукти. Започнал да яде зеленчуци, кафяв ориз, киноа, овесени ядки и бяло месо.

Днес Паскал се старае да ходи поне по 10 км на ден. Освен това не си купува никаква готова храна, а сам си готви. Когато успява да свали 90 кг, си купува карта за фитнес, за да свали и останалите излишни килограми. Паскал казва, че иска да даде добър пример на сина си.

Джил: 90 кг за 4 години

Джил признава, че преди да свали тези килограми, пропускала закуската и ядяла много чипс, шоколад и други нездравословни храни. Днес тя ги е заменила с овесени каши, плодове и много зеленчуци. „В момента се подготвям за маратон”, казва Джил. „Заредена съм с повече енергия от Слънцето!”

Клеър: 15 кг за 6 месеца

След 6 месеца упорити тренировки британската водеща Клеър Насир успява да свали 15 кг и да преобрази тялото си. Нейните тренировки са включвали кикбокс, вдигане на тежести, лицеви опори, клекове и много тичане.

Джонатан: 100 кг за 3 години

Джонатан бил с наднормено тегло в продължение на години, докато не решава, че е време за промяна. Той избира здравословното хранене и активния начин на живот. След като сваля първите 35 кг, си намира приятелка и двойката продължава да отслабва заедно.

Двамата често правили преходи с велосипедите си или отивали на дълги разходки сред природата. И двамата се отказали от бързата храна и резултатите не закъснели.

Мелиса: 106 кг за 3 години

За да свали излишните килограми, Мелиса се записва в онлайн тренировъчна програма. Освен това се научила да се храни в умерени количества и да избира по-здравословни опции. Момичето напълно зачеркнало бързата храна от менюто си и заменила бялото брашно с пълнозърнесто.

След три месеца Мелиса започнала и тренировки. Тя започнала с малки крачки – първоначално тренировките ѝ били само 5 минути, но накрая достигнали един час. Тази стратегия дала успех и показва, че не е нужно да започвате с изтощаващи тренировки, за да успеете. Малките крачки са по-добри от никакви.

Джейд: 45 кг за 1 година

Джейд сама изготвя своя хранителен план. Тя заменя бързата храна с плодове и нискокалорийни алтернативи, вечеря рано и се движи повече.

„Преди бях много мързелива. Използвах транспорт дори за най-малките разстояния, освен това често се задъхвах при ходене. А сега съм изпълнена с енергия! Обичам да ставам рано, да се разхождам поне до магазина и да върша всичката домакинска работа”, разказва Джейд.

Линдзи: 90 кг за 2 години

През 2014 г. Линдзи преживяла нещо доста унизително – не успяла да закопчае колана си в самолета. След този случай момичето решава, че е време да промени живота си и да свали излишните килограми. Тя намалила значително дневния прием на калории, който преди достигал до 4000, започнала да тренира усилено всеки ден и след две години резултатите са налице! 

Всички тези истории ни показват, че има различни подходи, за да се преборите с наднорменото тегло. Основата е правилното хранене и тренировките, но всички детайли избирате сами. С малко упоритост промяната е напълно възможна.