„Използвам този метод през цялото време и винаги работи. Понякога изглежда направо вълшебно: можеш да научиш всеки израз и да остане в паметта ти завинаги и то само за 90 секунди“,

казва лингвистът и учител Антон Брежестовски, описвайки своя подход. Използвайки го, той вече е научил повече от 10 езика.

Днес ще ти разкажем каква е стратегията му и дали процесът на изучаване на нов език може да бъде толкова лесен и интересен, колкото той го описва.

Най-често срещаните грешки при изучаването на нов език

В училище ни караха да пишем новите думи в тетрадка речник. Правим го и... никога повече не я отваряме. В резултат на това думите и фразите остават на хартия, но не и в главите ни.

Смяташ ли, че ако повтаряш нова фраза 20-50 пъти, ще я запомниш трайно? Не, няма. След няколко повторения мозъкът спира да запомня. Добра аналогия можем да направим с изливането на чаша вода в саксия - растението я „поглъща“, но ако излеем кофа с вода, ще прелее, защото е твърде много.

Простата и ефективна стратегия на „метода 90 секунди“

1. Когато видиш нова дума, я запиши. Но не само нея, а отбележи и някакъв контекст, в който си я видяла или чула. По този начин ще научиш и други полезни неща (предлози, членове, словоред и т.н.) и най-важното е, че ще можеш да кажеш фразата, когато ти потрябва, а самата дума трябва да бъде подчертана.

2. За 7 дни прочети този израз на глас 1-2 пъти. Не си налагай непременно да го запомниш, просто се концентрирай върху него и се опитай да разбереш какво наистина казваш. Отнема 10 секунди, за да прочетеш фразата два пъти.

3. След 7 дни ежедневно повторение, трябва да си починеш за една седмица. След почивката прочети фразата 3 пъти за 10 секунди. Трябва да го направиш силно, емоционално и ясно, с пълна концентрация.

4. 2 седмици по-късно я прочети на глас отново (3 пъти за 10 секунди).

70 + 10 + 10 = 90 секунди.

Тази стратегия ти позволява да затвърдиш израза. Всичко това е проверено от автора на този метод.

За да не се умориш от всички тези нови и неизвестни фрази, трябва постепенно да разшириш речника си: не всеки ден, но приблизително 3 пъти седмично.

Разбира се, винаги ще има трудни думи и фрази. Ако нямаш достатъчно време за тях, ще трябва да поработиш по-усилено. Това ще изисква фокусирано, ясно и емоционално повторение на всяка фраза 10-15 пъти в продължение на 2-3 дни.

Защо наистина работи?

Нашата памет има много интересна функция. Ние запаметяваме по-добре информацията, ако я видим или чуем в 7-9 различни ситуации. Това е броят пъти, който е нужен на невроните на мозъка да изградят силни връзки помежду си. Ако има по-малко повторения, невронните връзки не са достатъчно силни и забравяме информацията.

Важно! Проследявай повторенията си

Може да си направиш специална графика, за да следиш точно колко повторения на определена фраза си направила. Ако си казала фразата, постави отметка. След 7 дни маркирай линията с розов цвят, а след 2 седмици - с жълт.

Докато повтаряш думите, имаш нужда само от две неща:

1. Пълна концентрация

По време на 10-те секунди на повтаряне трябва да си съсредоточена изцяло върху новия израз и да знаеш точно какво означава. Ако осъзнаеш, че повтаряш фразата механично, спри и се върни там, където си загубила концентрацията си.

2. Да бъдеш емоционална и ангажирана

Когато повтаряш нови фрази, си представяй, че говориш с кралица Елизабет, флиртуваш с Джордж Клуни или спориш с Хари Потър. Важно е да си емоционална. Емоциите са мощен ускорител на запаметяването.
„Методът 90 секунди“ работи невероятно добре, но е нужно да започнеш да го използваш съзнателно в речника си.

„Ако не използваш думите, ще ги „загубиш“. Следващия път, когато говориш на английски, използвай нови думи вместо тези, които знаеш отдавна. В противен случай ще имаш огромен речник от думи, които никога не си използвала. Те ще станат тъжни, че са безполезни и ще се „развалят.“ - Антон Брежестовски