Когато си мислим за вкусна закуска, повечето хора си представяме палачинки. Не е ли странно как експериментираме с ястията, които сервираме на обяд и на вечеря, обикаляйки мислено различните кътчета на света и заемайки от техните традиционни ястия, но щом стане дума за закуска? Моята палачинка нека е с шоколад, моля.

Но всичко това започва да се променя, след като много именити майстори-готвачи започнаха да трансформират сутрешното ястие по вълнуващи и разнообразни начини.

Със сигурност няма по-интересна закуска от тази, която се сервира във вегетарианския ресторант на шеф Жан-Джордж Вонгерихтен. Сутрешното му меню включва нашумелите напоследък сандвичи с авокадо или порция чия, но също така и по-малко популярни като кичари - ястие от Аюрведа, съдържащо леща и доса – класическа ферментирала оризова палачинка от Южна Индия). Някои ястия като например конги - вкусна китайска каша (в тази рецепта тя се прави с черен ориз, просо, гъби, кестени и тамари) са малко необичайни, но Вонгерихтен отбелязва, че милиони хора по света закусват именно с това. Той коментира необичайното си сутрешно меню: „Хората в претъпкания Ню Йорк заслужават фантастична закуска, която отразява всички кътчета на света. Исках да създам място, на което можете да откриете всичко – доса, кичари и какво ли още не – защото това са нещата, които похапвам, когато пътувам до места като Индия, Китай и Сингапур“.

Подобно на Вонгерихтен, шеф Анита Джайсингхани решила да въведе посетителите на ресторанта си във вкусовете на Индия рано сутрин. Заедно с много други неща, сутрешното й меню включва плато с агнешко и кокосова салата, утапам от цвекло (ферментирала палачинка от ориз и леща) и дори кози мозък! Кулинарката обяснява, че целта й е да отвори умовете и душите на хората за нови вкусове и смята, че е успяла да я постигне.

Тази промяна определено е драстична! И макар да ни се струва твърде експериментално да закусваме с кози мозък, все пак ние от Dama.bg смятаме, че е необходимо да има известно разнообразие в сутрешното ни меню.

А каква е вашата любима закуска?