Често се случва, когато стане напечено в една връзка, някой от партньорите без да иска да изпуснете някоя безумна фраза, която не мисли (или напротив) и за която може би на по-късен етап е въможно да съжалява. В такива моменти може и да си мислите, че партньорът ви знае как се чувствате реално, но това не е точно така. Думите вече за изречени... Затова е важно, когато спорът ескалира, да се стремите към конструктивни разговори. Ето шест от фразите, които могат да се окажат пагубни за връзката ви:

1. „Както и да е! Няма значение...“

Пасивната агресия е най-пагубна за една връзка. Да заровите томахавката може би е най-доброто решение, но само за момента. Много скоро проблемът ще изплува отново, но този път с двойна сила.

2. „Ти си виновен!“

Независимо кой и за какво има вина, когато отговорността се прехвърля само върху единия от двамата партньори, се получава един безкраен кръговрат. Да, признаваме, че не е никак лесно да поемеш отговорността, но когато някой настоява, че проблемът се корени само в теб, първо се замисли, а не заемай отбранителна и обвинителна позиция.

3. „Прави каквото искаш“

Със сигурност не искаш това, нали? Подобна реплика може да породи само злоба и и инат. Именно с тази реплика се провокират действия, които не са типични нито за единия, нито за другия. А нещата... те могат единствено да се влошат.

4. „Не ми се говори за това точно сега“

За кавгите няма подходящо време! Но може би единият от вас иска да оправи нещата точно в този момент. Изречена по този начин тази фраза може да създаде още по-голяма вражда. Важно е да подчертаете, че не омаловажавате темата и тя ще бъде обсъдена, но по-късно.

5. „Ти никога/винаги…“

Тук вече сте свършени! Поставяйки отношенията си в рамка, вие сами предизвиквате края...

6. “Толкова си...”

Коментарите, които ще ви наранят взаимно, винаги се отразяват на отношенията ви, макар и на по-късен етап. Kогато нещата поотихнат ще се сещате как сте се почувствали точно в този момент. Именно тези последствия, няма как да бъдат поправени. Затова запомнете – дори и в споровете винаги се стремете да подхождате с уважение един към друг.