Темата за смъртта вълнува човечеството от векове. Може ли да се предрича кога човек ще напусне този живот? Има ли издайнически знаци и може ли да сме подготвени за неизбежното?

През 21-ви век с развитието на технологиите и бързо напредващата медицина учените все повече се доближават до отговорите на тези въпроси. Те редовно правят експерименти с помощта на съвременни устройства, чрез които получават нови сведения, някои от които доста шокиращи.

Проучването

Учените са изследвали сънищата на стотици пациенти в хосписи и са стигнали до извода, че хората имат определени видове сънища преди да починат. В изследването са участвали както сомнолози, така и психиатри и невролози, а резултатите са публикувани в журнала Dreaming.

Резултатите

Според експертите хората често започват да сънуват кошмари преди да умрат. Някои от сънищата им са свързани със задушаване, удавяне или катастрофи, в които те самите участват или наблюдават отстрани. А всичко това е съпроводено и със затруднено дишане по време на съня. При влюбените, които имат силна връзка по между си обаче, резултатите са доста по-различни. В техните сънища не присъстват бедствия, а им се присънват техните бащи.

Съществува ли задгробен живот?

Британският физик Оливър Лодж, който е живял от средата на 19ти до средата на 20ти век, е доказал съществуването на задгробен живот, използвайки една единствена снимка на сина си. След като синът му Реймънд умира по време на Първата световна война, Лодж направил всякакви опити да се свърже с него с помощта на екстрасенс. В един от тези случаи той успява.

По време на сеанса медиумът казал на физика, че майката на един от служителите му имала снимка на Реймънд, която Лодж трябвало да вземе. Описанието на снимката също било много детайлно. Медиумът описал, че на нея се виждало как синът на Лодж седи на земята, а един офицер от армията е поставил ръка на рамото му.

Скоро след това Лодж действително открил снимката при въпросната жена и започнал да „комуникира“ чрез нея със сина си. Така физикът установил, че задгробен живот съществува, а за мъртвите първоначално той изглежда като сън.