Били ли сте някога толкова заети, че да не забелязвате нуждите на хората около вас? Дори и на тези, които са ви най-скъпи? А единственото по-лошо от това е да се разсейвате от маловажни неща - като безсмислено сърфиране в интернет, когато детето ви иска да играе.
 
Без съмнение има безброй неща, които бихме могли да направим във всеки момент от живота си. Но какво предпочитаме да правим с нашите „моменти“? Какво казва това за нас? Как да се научим наистина да използваме времето, което имаме, за да може като погледнем назад всеки ден да се гордеем с това кои сме и как живеем?
 

Днес ви предлагаме няколко принципа, които ще ви дадат възможност да извлечете максимума от всеки момент от живота си. Разбира се, развиването на тези навици не е никак лесно в днешния забързан свят. Но цената на невъзможността да контролираме времето и живота си е астрономическа. А това е всичко. Защото начинът, по който използваме времето си, определя всичко: кои сме, кои ще станем, какво ще постигнем през живота си, колко дълбоки ще са нашите взаимоотношения и това, което ценим най-много. Тези неща са твърде важни, за да ги игнорираме:

Бъдете там, където сте: в ума и тялото си

„Където и да сте, уверете се, че сте там.“ - Дан Съливан

Осъзнаването е първата стъпка. Какво правите в момента? Бъдете там, а някъде другаде. Ако сте с приятелите си, бъдете с тях. Ако миете чиниите, мислете за това. Изумително е колко хора не изживяват пълноценно момента и не се отдават на преживяванията и на хората, които обичат. Съзнанието обаче далеч не е достатъчно. Ангажирането с неправилните неща не е по-хубаво от това да бъдем разсеяни от нещо друго.

Добрите неща са толкова много

„Трябва да внимаваме да не изчерпим времето, което имаме за неща, които са просто добри и да ни остане малко време за това, което е по-добро или е най-доброто.“ - Далин Оук

Във всяка една ситуация трябва да си зададем въпроса: „Това ли е най-добрият начин, по който мога да използвам своето време? Това ли е най-добрият подход? Или съм съгласен на по-малко?“ Дерек Сивърс е създал страхотен начин да определите това „Ако нещо не е „Да, по дяволите!“, значи определено не си струва. Това е. Ако не сте доволни на 100% от това, което правите, спрете да го правите. Със сигурност има по-добри неща, които бихте могли да правите. За някои хора гледането на филм с децата е добро занимание. Въпреки това, активното ангажиране с тях - независимо дали играете игри, смеете се или играете в двора - е по-добро прекарване на времето. Слушането или четенето на нещо вдъхновяващо е добра инвестиция на времето. Има обаче и по-добри неща, които бихте могли да правите като да помагате на някого. Проблемът с вършенето на добри неща е, че е лесно да се оправдаем, защото те по своята същност са добри. Както Джим Колинс казва: „Доброто е враг на страхотното. Малко хора постигат велик живот, защото е по-лесно да се задоволим с добър живот“.

Има милион добри неща, които можете да направите в този момент. Можете да отидете във фитнеса. Бихте могли да прочетете книга. Можете да излезете с приятели, да прекарате вечерта със семейството си, да гледате филм. Но кое е най-доброто нещо, което бихте могли да направите точно сега? Контекстът определя какво е добро, по-добро или най-добро. Всяка ситуация е различна. В някои ситуации е най-добре да спрете, за да помогнете на някого. Друг път е най-добре да ги подминете. Понякога е най-добре да се вслушате в съветите на някого, друг път това не е най-подходящо. В някои ситуации абсолютното най-добро нещо, което може да направите, е да се отпуснете и да се отдадете на почивка. Или пък да се развълнувате до лудост. Значението се оформя в контекста. И всеки контекст е уникален. Ето защо трябва да усетите обстоятелствата. Ако не сте наясно и се чувствате разсеяни, няма да можете да определите какво е добро, по-добро или най-добро за вас

Винаги избирайте най-амбициозния път

„Може ли някога да изберем по-трудното правилно нещо, вместо по-лесното.“ Томас Монсън

Една възрастна двойка била попитана как е успела да изживее толкова красив живот. Съпругата отговорила: „Във всяка ситуация решавахме винаги да вървим по най-трудния път.“ Във всяка ситуация винаги имате поне две възможности. Коя ще изберете? Когато алармата ви звъни, изключвате ли я или ставате? Когато сте с половинката си, правите ли комплименти или критикувате? Слушате или винаги говорите? Да правиш най-доброто невинаги е удобно. Всъщност неамбициозният път е почти винаги по-лесният. Както Робърт Фрост пише: „Двата пътя се разделиха в гората и аз поех по по-малко утъпкания, откъдето идва голямата разлика.“

Буквално всяка ситуация, в която се намираме, е знак на пътя ни. Можете да станете последователни, дори автоматично, да избирате по-трудното, по-добрият път и да се радвате, че ще се превърнете в човека, когото желаете да бъдете. Можете да развиете увереност, използвайки своето време по смислен начин и да повлияете положително на хората около вас. Можете да почувствате удовлетворение, гледайки назад в деня, в който сте инвестирали в себе си и в другите. Това със сигурност ще ви донесе по-големи дивиденти, отколкото спомена за ден, в който просто сте били консуматори.

Бъдете този, който искате да бъдете, още днес

„Как бихте променили живота си, ако днес сте взели решения сякаш вече сте човека, който искате да станете утре?“ - Ричи Нортън

Кой искате да бъдете утре? Какво ще кажете за след 5 години? 10 години? 20 години? На 80-тия си рожден ден? Стивън Кови учи, че високоефективните хора „Започват с ясен край“. Настоящото ви поведение е отражение на бъдещата ви визия. За повечето хора тази визия не е много по-различна от сегашното им „аз“. Но след като откриете кой искате да бъдете, започнете да действате като този човек още сега. В противен случай никога няма да станете този човек. Следвайте думите на Бил Уолш: „Победителите се държат като победители преди да станат такива“. Превърнете се в такива!

Писателят Пейман Гадими обяснява, че повечето хора си представят живота след не повече от 1 до 3 години. Гадими твърди, че около 20% от хората, които си представят живота си след 5 до 10 години, действат по съответния начин и стават изключително успешни. Само 2% от хората си представят живота си като цяло - до деня, в който ще умрат. Помислете над думите на Илън Мъск: „Бих искал да умра на Марс“ Очевидно е как това виждане за бъдещето определя ежедневното поведение на Мъск.

Разбира се, не всички можем или трябва да бъдем Илън Мъск. Но визията, която ръководи ежедневното му поведение, е поучителна. Без съмнение силата на неговите „защо“ и „как“ го карат да работи по 100 часа на седмица година след година. Поведението му е отражение на неговите ценности, в които той не се съмнява. Вие може да нямате точно същите, но действията ви в съответствие ли са с ценностите ви? Достатъчни ли са, за да ви накарат да изберете трудния път?

Давайте всичко от себе си за наистина важните неща и забравете за всичко останало

„Когато не можете да правите това, което винаги сте правили, правете само това, което има значение." - Робърт Хейлс

"Да стана приемен родител, бе най-трудното нещо, което някога съм правил. Първите 6 месеца бяха ад. Не бях готов за това. В сърцето си не го исках. За щастие, успях да се променя. Сега съм много по-щастлив да инвестирам времето си в тези деца. Те се превърнаха в моето „защо“, дадоха ми сили да продължа напред. Но да бъда приемен родител е повече от това за мен. Даде ми яснота какво наистина има значение. Ако искам да бъда добър родител, тогава няма да имам време за много от нещата, които преди съм правил. И това е добре. Всъщност това е най-доброто нещо. Това ме принуди да се възползвам от много добри възможности, в които инвестирах своето време, а така го използвам по най-добрия начин."Каквото и да е наистина ценно за вас, отделете му време. Това са нещата, които смятате за „най-добри“. И премахнете всички останали „несъществени разсейвания“ от живота си.

Станете господар на ума си

„Кажи ми какво мислиш, когато не трябва да мислиш и ще ти кажа какъв си.“ Лавилин Маккей

Невъзможно е да използвате времето си добре, когато дори не можете да управлявате собствения си ум. Умът на повечето хора е като градина, обрасла с плевели. Те не могат да управляват умовете си или да махнат излишното, да прекопаят градината и да подготвят почвата за добри плодове. Можете обаче да овладеете градината на ума си. И когато го направите, ще контролирате себе си. Когато имате ясни, прости и конкретни цели и ценности, с които сте в хармония, постоянно обмисляте тези неща и най-големите ви желания ще се разкрият бързо. Всяка мисъл играе роля в това кой сте и как живеете. Както казва Джеймс Алън в „Мислещият човек“: „Човек е буквално това, което мисли, а характерът му е сума от всичките му мисли“.

Запомнете:

Всички тези неща изискват постоянна практика. Няма просто да „пристигнете“ там, където искате да бъдете. Всеки ден практиката ви ще се подобрява. Ето няколко начина, по които можете да започнете да подобрявате използването на времето си:

  • Работете върху това да осъзнаете какво правите. Освободете се. Ако сте с приятели, оставете телефона си в колата си или вкъщи или някъде, че не ви изкушава. Работете върху това да сте там, където сте и се насладете на тези моменти.
  • Отделете време, за да напишете основните си ценности и цели. Помислете за съвета на Стивън Кови и си представете 80-годишния си юбилей. Какъв искате да бъдете в края на живота си? Какво искате да сте постигнали? Тази представа определя какво е доброто, по-доброто и най-доброто в живота ви. Щом разберете какво искате, става очевидно какво не желаете. По този начин няма да бъдете съблазнени от многото добри неща в живота, които ви отвличат от по-доброто и от най-доброто.
  • Когато имате възможност, изберете по-трудния път. Както ни учи от Стив Джобс, стандартите не се променят. Постоянно вървете по по-трудния път и ще се промените вътрешно и външно.
  • Премахнете нещата в живота си, които пречат на „най-доброто“. Или бъдете много внимателни за това как да запазите тези неща в живота си. Нямаме много време на тази планета.
  • Станете господар на мислите си. Когато не мислите за нищо важно или почувствате, че има някаква съпротива на ценностите и целите ви, спрете. Запомнете стихотворение, цитат или песен, които ви зареждат с мотивация. Всеки път при негативна или безполезна мисъл, си спомнете за нея. След това я приложете към вашите ценности и цели. В крайна сметка ще се почувствате по-добре и дори ще спрете да мислите за нещата, за които не искате.

Вашите мисли създават вашата реалност.