Цвят на очите и косата, телосложение, кръвна група – наследяваме всичко от родителите си. Нашите гени отговарят за физическите ни черти, но – изненадващо – от тях може да зависят също мисленето и поведението ни.
Когато някоя двойка реши да се разведе, веднага решаваме, че химията помежду им е изчезнала или търсим причината в психологията. Последни проучвания добавят още една възможност – разводът може да е в нашите гени.

Какво представлява т.нар. „ген на развода“ и кои от нас могат да го носят – нека разберем!

Нашата ДНК определя колко сме конфликтни

Някои връзки са един безкраен спор и когато се стигне до раздяла, партньорите често се чудят какво се е объркало между тях. Според учените отговорът може да се крие в гените на жената. Те откриха женски „ген на развода“, който може да доведе до нестабилен брак.

Учените твърдят, че генът влияе върху начина, по който жените обработват окситоцин, който разговорно се нарича „хормона на гушкането“. Окситоцинът също така насърчава чувствата на любов и загриженост. Жените, които притежават гена, потискащ окситоцина, са с 50% по-склонни да твърдят, че са нещастни в брака си или дори че обмислят развод. Те просто може да не са в състояние да осъществят пълноценна връзка с партньорите си именно заради този ген.

От гените зависи склонността на мъжа да изневери

Изненадващо, не само възпитанието или характерът на мъжа решава дали ще бъде отдаден на една и съща жена през целия си живот. Учените откриха, че има специален ген, който е отговорен за верността.

Мъжете имат свой собствен хормон, който е отговорен за обвързването и ангажираността. Хормонът се нарича вазопресин. Ако мъжът има генна мутация, свързана с вазопресина, той е по-малко вероятно да бъде моногамен, така че има риск да изневери на съпругата си.

Генът на развода може да се предаде от родителите

Децата на разведени родители имат по-голям шанс да се разведат със съпрузите си в сравнение с децата, които са отгледани в семейства с двама родители. И проучванията показват, че не възпитанието, а генетичните фактори може да са виновни за тази закономерност.

Проведени са проучвания, включващи деца, които са били осиновени и са израснали в стабилно семейство. Резултатите се оказват поразителни: децата са склонни да създадат семейство и да се разведат, което не е модел на поведение, свързан с техните осиновители. Това те са наследили от биологичните си родители. И това се случва, дори ако децата никога не са познавали биологичните си родители.