Докато хората се вричат един на друг пред олтара, всички те си мислят, че най-накрая са открили точния човек, с когото да остареят. За съжаление, статистиката не е много съгласна с тях – поне всеки четвърти брак завършва с развод, а според други проучвания – всеки трети. Разводът обаче не бива да те плаши, защото той е много по-добра алтернатива пред един нещастен брак.

Днес ти даваме 7 причини за това:

1. Ще имаш по-голям шанс да срещнеш точния човек

Докато имат връзка, повечето хора подсъзнателно странят от противоположния пол, за да не предизвикат ревност у половинката си. Това не е нещо лошо, когато си щастливо омъжена, но ако усещаш, че връзката ти те задушава, че не си щастлива и не се отнасят добре с теб, логично е да си помислиш, че може би не си с точния човек и някой ден ще срещнеш по-подходящ.

Има жени, които се страхуват да останат сами, затова се надяват да намерят любовта, докато все още са във връзка. Този подход е неморален и неефективен. Ако си необвързана, ще имаш много повече възможности и много по-голям успехи с мъжете.

Освен това след един нещастен брак ще имаш повече опит и по-добре ще знаеш какво търсиш в бъдещия си партньор. Според проучванията вторите бракове много по-рядко завършват с развод, защото хората познават себе си по-добре и знаят какво искат.

2. Ще можеш да вложиш цялата си енергия върху личното си израстване

Нещастният брак винаги се отразява на емоционалното състояние и на двамата партньори. В същото време стресът, гневът и тревожността те изтощават и те отдалечават от старите ти хобита и занимания.

Помниш ли какво обичаше да правиш някога и правиш ли го все още? Съпругът ти подкрепя ли решенията ти? Харесваш ли живота си в момента? Ако отговорите на тези въпроси са „не“, вероятно имаш нужда от голяма промяна.

Нещастният брак те отдалечава от теб самата и от нещата, които ти носят радост. След края на връзката ви ще можеш да вложиш цялата си енергия в неща, които те правят удовлетворена и ти помагат да израстваш.

3. Ще бъдеш много по-щастлива

Когато прекратиш един нещастен брак, губиш съпруг, но печелиш щастието си обратно. Животът е твърде кратък, за да го пилеем с хора, които не обичаме, които не ни уважават и които ни правят нещастни, защото не ни разбират.

Разбира се, първоначално няма да ти е лесно, но после нещата ще се наредят. Няколко проучвания показват, че след развода в продължение на години хората се чувстват много по-щастливи, защото са по-доволни от живота си.

4. Децата ти също ще бъдат по-щастливи

Много двойки осъзнават, че са нещастни заедно, но не се развеждат в името на децата. Всъщност те не правят услуга на децата си, които чуват всички крясъци и спорове и след това тихо плачат в стаите си, защото мама и татко се мразят.

Нещо повече – децата получават много лош пример за това какво представляват любовните връзки. В резултат на това, те се страхуват да изградят стабилна връзка и спират да вярват в брака. А и как да вярват в него, когато родителите им дори не могат да се понасят?

Ако искаш детето ти да е щастливо, поработи и върху собственото си щастие. Няма как нито да излъжеш сърцето си, нито да заблудиш детето си, затова е по-добре да се разделите като цивилизовани хора и всеки да открие човек, с когото да е щастлив.

5. Ще станеш по-здрава

Щастливият брак има някои здравословни ползи, но нещастният брак определено може да влоши здравето ти. Когато живееш във враждебна обстановка, това може да доведе до хроничен стрес, алкохолизъм, преяждане и други вредни навици. Проучванията показват, че нещастният брак повишава риска от сърдечни болести, рак, артрит, диабет и отслабва имунната система. Дори малките рани и порязвания зарастват 40% по-бавно, когато си подложена на постоянен стрес.

6. Ще изглеждаш по-добре

Дори и да не се подложиш на диета след развода, от само себе си ще разцъфнеш. Първо, стресът ще намалее и ще започнеш да спиш по-добре. Второ, ще започнеш да се грижиш повече за себе си – много хора започват да тренират, сменят прическата си, подновяват гардероба си и т.н. Тези промени ще подобрят здравето и външния ти вид.

7. Старините ти ще бъдат по-спокойни

Разводът обикновено е свързан с разходи, но в дългосрочен план един развод може да се окаже по-печеливш от един нещастен брак. Някои проучвания показват, че разведените жени, които никога не се омъжват повече, са в по-добро финансово състояние и имат повече спестявания, когато остареят.

След развода много жени се фокусират върху кариерата си и по този начин си осигуряват по-спокойни старини.

Освен това в емоционален план също ще си по-спокойна, защото няма да си с човек, с когото постоянно да се караш.