Детството и поведението на родителите ни оказва влияние върху целия ни живот, но днес ще разгледаме един по-конкретен случай – изневярата на поне един от родителите. Според едно проучване изневяра има в над една трета от браковете, а 35% от изневеряващите признават, че биха го направили отново.

Но как изневярата повлиява на детето? Оказва се, че последиците са много сериозни:

1. Детето обвинява себе си

Децата са склонни да обвиняват себе си, когато видят, че родителите им се карат или семейството им се разпада. Причината е, че им липсва емоционална зрялост и са неспособни да разграничат себе си от родителите си – те се възприемат като неделимо цяло от родителите си.

2. Самите те стават неверни възрастни

Много често децата следват стъпките на родителите си и дори взимат същите лоши решения. Причината е, че такова поведение им е познато и са свикнали да го възприемат като нормално. За тях родителят е пример за подражание, дори и примерът да е лош. Тези твърдения се доказват и от статистиката – според едно психологическо проучване 55% от децата на неверни родители също изневеряват на половинката си, когато пораснат.

3. Страх от изоставяне

Когато единият родител е неверен на половинката си, детето го възприема така, сякаш този родител е предал цялото семейство и ги е изоставил. Детето започва да живее в страх, че всеки в живота му е способен да го предаде. И като възрастни са склонни да отблъскват околните от страх да не бъдат наранени.

4. Трябва да се справят с най-голямото предателство

В такава ранна възраст детето има най-силна връзка с родителите си, а не с приятелите си, затова най-много ще го заболи, ако единият родител ги предаде. След това децата започват да се чувстват несигурни за бъдещето.

5. Проблеми с доверието

Според клиничната психология 70% от децата, в чиито семейство е имало изневяра, имат проблеми с доверието като възрастни. Те вярват, че щом са изневерили на единия от родителите им, значи и на тях ще им изневерят. Много трудно се доверяват на половинката си и се превръщат в големи ревнивци, които искат да контролират близките си.

6. Не вярват в любовта

Малките деца толкова силно се асоциират с родителите си, че се чувстват лично предадени, затова като възрастни много от тях изобщо не вярват в любовта. Убедени са, че връзката им няма да продължи дълго и подсъзнателно се опитват да я саботират, например са склонни да изневерят първи, за да не са те наранените.

7. Чувстват се длъжни да изберат страна

Обикновено след изневярата се стига до развод и децата се чувстват длъжни да изберат страна. От една страна, те искат да изберат наранения родител, за да го зарадват. От друга страна, се чувстват напълно раздвоени, защото искат да зарадват всички. Дори и да обичат и двамата си родители, може да им се струва, че единият има нужда от по-силна подкрепа и затова започват да се дистанцират от другия.

Най-важното е в такива случаи е да не замесваме децата и те да не стават свидетели на скандалите. Идеалният случай би бил родителите да се държат с уважение един към друг дори и след развода, за да не принуждават детето да избира.