Това е много трудна, емоционално натоварваща тема за обсъждане с децата, но е нещо, което трябва да бъде направено. Ето няколко професионални съвета относно начините да съобщите новината за развода на децата си.

Направете план

"Най-често срещаната грешка, която развеждащите се родители допускат с децата си, е да им кажат за развода твърде рано", казва доктор Джен Ман, психотерапевт и автор на "Ръководство за отглеждане на щастливи и доволни деца". "Децата не трябва да са въвлечени в процеса, взимането на решения или конфликта", казва тя. Родителите трябва да кажат на децата си едва когато документите са подадени и напускащият родител си намери нов дом, който е готов за обитаване. "Незнанието какво ще се случи е твърде тревожно за децата - трябва да им бъде предоставен завършен и конкретен план. Най-добре е родителите заедно да кажат на децата си, без да се обвиняват взаимно. Освен това, ако имате повече от едно дете, най-добре е да им кажете, когато са заедно, а след това да обсъдите насаме ситуацията. Не е добре едно дете да пази тайна от своите братчета и сестричета, докато родителите кажат и на другите".

Наблюдавайте внимателно децата си

След като споделите новините с детето си, обърнете внимание какво ще ви каже - и какво ще премълчи, казва доктор Франк Силео, психолог. "Въпреки че повечето деца се адаптират към промените, предизвикани от развода, срещите с психолог могат да помогнат на малките, а и на цялото семейство да се справят с този труден преход". Психологът добавя: "Ако забележите, че вашето дете изпада в периоди на плач, депресия, безпокойство, лошо представяне в училище, понижен интерес към извънкласните дейности, емоционални изблици и прочие, е добре да потърсите професионална помощ - индивидуална и семейна терапия, която ще облекчи болката, ще помогне за преосмислянето на ситуацията и ще предотврати бъдещи проблеми".

Говорете с учителите на детето

Също така е добре да информирате учителите на детето си за вашия развод/раздяла. "Учителите могат да ви помогнат да докладвате за всяка промяна в поведението и академичните резултати на детето", казва доктор Силео. "Така ако има някакви промени в поведението на детето, учителите ще могат да реагират подобаващо".

Уверете децата си, че нямат вина

Според доктор Силео е типично за децата да търсят причини, поради които родителите им се развеждат. "Може да си мислят неща като "Ако се държах по-добре...", "Ако се справях по-добре в училище...", "Ако не се карах с брат си през цялото време". Родителите трябва многократно да уверяват децата, че разводът не е тяхна вина". Честите разговори и проверки дават на децата възможност да споделят чувствата си и да задават въпроси. "Това показва, че техните мисли и чувства имат значение за вас", обяснява доктор Силео. "Децата са егоцентрични по природа и си мислят, че техните мисли и поведение предизвикват събитие. Поддържайте открита и честа комуникация с тях".

Не взимайте гнева им присърце

"Нормално е децата да се ядосват и да търсят някого, когото да обвиняват", категорична е доктор Ман. Приемете чувствата им за нормални и не ги взимайте навътре. "Позволете им да бъдат разгневени и разочаровани, без да се впускате в подробности и обвинения за края на брака. Най-добре е, ако и двамата родители заемат една и съща позиция".

Приемете, че децата имат силна интуиция

Не се изненадвайте, ако детето ви има някакво съмнение, че се развеждате. Доктор Ман заявява, че децата поглъщат много от нещата, които се случват в домакинството - съзнателно или не. "Те често знаят за раздялата, преди да им бъде съобщено."

Избирайте думите си умно

Ако се развеждате заради извънбрачна връзка, е добре да оставите тази подробност настрана пред децата - поне в началото. "Разкриването на аферата пред децата създава много повече тревоги и ги предразполага към гняв и обвинения. Децата не осъзнават, че тези проблеми са комплексни. Освен това на по-късен етап от живота си те биха били по-склонни да изневеряват или да изберат партньор, който ще им изневерява. Най-добре е да ги предпазите от тази деликатна тема".

Потърсете професионална помощ

Ако все още не сте сигурни как да поднесете новината пред детето си, консултирайте се с терапевт. "Ако родителите обмислят развод, говоренето с професионалист по психично здраве може да бъде полезно за получаването на съвети за справяне с реакциите на детето. Така ще сте по-наясно какво, кога и как да кажете според възрастта и етапът на развитие на детето", категорично заявява доктор Силео. "Ако родителите имат проблеми и разводът е неизбежен, оставете децата у дома, докато сте на терапия и не им съобщавайте, докато нямате изготвен план. Родителите трябва да са сами на терапията".