Всеки ден има много разводи. От някогашното силно и любящо семейство остават самотните венчални халки на масата, планини с подписани документи и разделено имущество.

Една от най-често срещаните причини за раздяла е изневярата, която системно и внимателно се крие до определен момент. Разбира се, списъкът с предпоставки за развод е доста голям - той включва лъжи, злоупотреба с наркотици и алкохол, психическо и физическо насилие, пренебрегване нуждите на партньора. Но всичко това са по-скоро симптомите, които водят до изневяра.

Всеки от партньорите си намира едни и същи извинения - не ме чува, не ме разбира, не ме подкрепя, не ми обръща внимание. Като аргумент за защита всеки използва недостатъците на другия.

Но замисляли ли сте се защо в привидно подобни ситуации на изневяра някои двойки неизбежно се разпадат, а други намират сили да започнат отново на чисто? Въпросът тук не е в самата изневяра, а във факта, че взаимната обич изчезва и сърцето се отваря за нови отношения.

Сред симптомите на отчуждаване са:

• липса на чувство за вина за действията;
• продължителността на другата връзка поражда цяла мрежа от лъжи;
• фокусът изцяло е върху собствените потребности;
• нежелание да се коригират грешките;
• липса на сдържаност при изразяване;
• агресивна защита;
• нежелание да се правят компромиси;
• постоянните опити за промяна на партньора;
• желание да се контролира партньора и да налагат свои собствени правила на играта;
• отказ да се прости или да се прости, но само на думи, с дълбоко затаена обида;
• мимолетно разкаяние;
• умишлено търсене недостатъците на партньора и пренебрегване на неговите добродетели;
• взаимни обвинения;
• самоутвърждаване за сметка на партньора.

Този списък може да бъде допълван безкрайно, тъй като всяка двойка има свои собствени проблеми, но това е достатъчно, за да се анализира връзката.
За да бъде семейството здраво, двамата партньори трябва да показват уважение, грижа и да бъдат честни един с друг. Най-малката проява на егоизъм е първата стъпка за доминиране над партньора. По-късно това се допълва от чувството за безнаказаност и свобода, особено ако единият е зависим от другия, агресия, прояви на гняв и в крайна сметка прераства в нещо подобно на омраза.

Всеки знае, че изграждането на една връзка е тежък труд. Това не е само естествената и общоприета необходимост да се поддържа чистота в дома и да се приготвя храна. Не е в готовността за разделяне на отговорностите, в компромисите, не е в образованието на децата, взаимоотношенията с роднини и дори обичайното планирането на почивката.

Това е грижата за чувствата и психологическия комфорт на човека до теб, поддържане на взаимната привързаност и постоянното търсене на изход от ситуациите, които могат да предизвикат отчуждение.

Рядко се замисляме за това, което всъщност е най-важното: как да обясним какво чувстваме в настоящия момент и доколко можем да нараним другия. Трябва да се научим да слушаме и да разбираме партньора, да усещаме настроението му и да се опитаме да постигнем взаимно съгласие, искрено да поискаме прошка и да простим. Взаимната любов е един истински подарък, към който трябва да се отнасяме с уважение.

Понякога сме принудени да се откажем от плановете си, предпочитанията и желанията, за да постигнем единство. По този начин се създава изключителна връзка, изпълнена с търпение, разбиране и мъдрост.

Напълно възможно е да промените курса, когато сте още в началото на раздялата. Може да помогне ново хоби или нещо друго, което носи вдъхновение и спокойствие. Като за начало, отговорете честно на няколко въпроса - какво искате да чуете, какво трябва да промените, за какво трябва да простите на партньора си? Не се страхувайте от трудните разговори - те ще спомогнат за намаляване на разстоянието помежду ви. Но не забравяйте - най-важните промени трябва да започнете първо от себе си, със сърцето си и със своето отношение към семейството.