Мечтаният меден месец - мислиш си, че никога досега не си се чувствала така. Преливаш от щастие и в главата ти се въртят само за хубави неща. След пет години обаче, се оказваш във връзка, в която няма никаква искра, спадовете се редят един след друг, а онази емоция е изчезнала безвъзвратно... Звучи ли ти познато?

Повечето от нас със сигурност са си задавали въпроса „Как стигнахме до тук?“. Тогава се появява и въпросът: „Дали да остана?“. Дали просто сме станали подвалстни на навиците и рутината, или пък се страхуваме да останем сами и да предприемем драстична промяна? Нито едно от изброените!

Едно от последните проучвания в областта показва, че никое от изброените неща не е основателна причина, за да останем. Просто поставяме времето и парите над любовта и щастието си...

До този извод е достигнато след изследване, проведено сред 1000 души. Те трябвало да си се представят в различни любовни сценарии, като едната група е имала нещастен брак от 10 години, другата само от една, на третата било казано, че са си купили къща, а четвъртата – тя трябвало да мисли през признамата на двойка, която е вложила много усилия, за да запази отношенията си. Резултатите показали, че 35% от хората, които са вложили пари или усилия ще изберат да останат. Други 25%, които били женени само от година, почти сигурно ще си тръгнат. Хората, които са имали 10-годишен брак няма да предпочетат раздялата.

Изследователите нарекли това „ефектът на изгубените разходи“ или иначе казано - оставаш в отношения, защото си вложил пари, време и усилия. Но трябва ли да оставаме във връзка, в която няма любов, само защото е удобно?

Ние със сигурност не мислим така! А ти?