Да бъдеш добър родител и след развода не е лесно. Нормално е да се чудиш как решението ти ще повлияе на децата ти и се питаш дали си взела правилния избор.

Но честотата на разводите расте и това означава, че не си сама и не, няма да съсипеш живота на децата си. Всъщност проучванията доказват, че децата, които живеят в конфликтна семейна среда, са много по-нещастни от децата на разведени родители.

Така че не се тревожи – всичко ще бъде наред.

А ето и какви са съветите на специалистите:

1. Бъди честна с децата си

Разбира се, че това, което им казваш, трябва да е подходящо за възрастта им, но лъжите бързо излизат наяве и ще накрая ще навредят повече, отколкото истината.

2. Не говори лоши неща за баща им

Дай добър пример на децата си и се опитай да поддържаш добри отношения с бившия си.

3. Никога не използвай децата си

Не карай децата си да шпионират бившия ти и после да ти докладват. Така ще ги поставиш в неудобна позиция, а те ще бъдат разкъсвани от вина, защото предават другия си родител.

4. Не им вменявай вина

Нека сами взимат решенията си. Да, може би не ти се иска да отидат на ваканция с баща си, но когато си разведена, това е част от нещата. Не ги карай да се чувстват виновни, защото са искали да прекарат повече време с баща си.

5. Бъди постоянна

Децата ти живеят на две различни места, което може да е объркващо и стресиращо за тях. Важното е да създадеш рутина, която да им даде чувство за сигурност. По този начин те ще знаят какво да очакват.

6. Поддържай контакт с бившия си

В някои случаи това звучи просто невъзможно, но е важно за децата ти. Информирай го кога заминавате на почивка или му сподели какви проблеми имат децата в училище.

7. Насърчи децата си да говорят за чувствата си

Дай им пространство да говорят, предразположи ги да ти споделят чувствата си, без да ги съдиш.

8. Обичай ги

Просто ги обичай и се отърси от омразата, която таиш към бившия си.

9. Децата ти ще искат да се съберете отново

Поговори с тях за това, приеми желанието им спокойно, но не им давай напразни надежди – те трябва да знаят, че това няма да се случи.

10. Не превръщай развода в извинение

Нормално е да се чувстваш виновна заради развода и да си притеснена как той ще се отрази на децата ти, но все пак трябва да ги дисциплинираш. Не им позволявай да правят каквото си поискат само защото се чувстваш виновна.

11. Не обременявай децата си

Разбира се, че те са твоята опора в момента, но не бива да изискваш твърде много от тях. По-добре сподели чувствата и проблемите си с приятелка или професионалист.

12. Децата ти не са виновни за развода

Кажи им го и се увери, че те напълно са го разбрали.

13. Не ги превръщай във вестоносци

Дори когато ти е трудно да общуваш с бившия ти партньор, не бива да използваш децата си като вестоносци. Сама трябва да говориш с бившия си, иначе подлагаш децата си на допълнителен стрес.

14. Владей гнева си

Нормално е да си гневна след развода, защото едва ли се предполага, че това ще се случи. Но се е случило и трябва да го приемеш. Гневът няма да доведе до нищо положително и продуктивно.

15. Разпредели домакинската работа

Ако детето ти пуска прахосмукачката в твоя дом, не го карай да прави същото и в дома на бившия ти. Вместо детето да върши двойна работа, ще трябва да поговорите с бащата и да разпределите задачите.

16. Позволи на децата ти да бъдат деца

Не ги замесвай в проблемите на възрастните, не ги принуждавай да взимат решения, за които не са подготвени.

17. Насърчи приятелствата

Детето ти има нужда от подкрепа и приятели на неговата възраст. Ако сте се преместили, това не означава, че то трябва да се откаже от старите си приятелства.

18. Общувай и с родителите на бившия ти

Много е вероятно да не се разбираш с тях, но децата ти обичат баба си и дядо си, затова не е редно да им ги отнемаш.

19. Ако е възможно, правете неща, които сте правили и като женени

От време на време излизайте на вечеря заедно с бившия и децата или отидете заедно на някое училищно събитие. Ако и двамата имате нови партньори – можете да доведете и тях. Също като тази двойка.

20. Грижи се за себе си

Не занемарявай грижата за себе си заради развода. Ходи на лекар редовно. Подстригвай се, поглези се със малко спа процедури, вземи си вана... не се отдавай на самосъжаление.

21. Имай вяра

Сигурно се чувстваш изтощена, но не бива да се предаваш. Научи възможно най-много от случилото се и продължи напред. Когато си готова, там ще те очаква друга любов.

Много деца на разведени родители израстват като отговорни и успешни възрастни, защото са се научили как да се адаптират, как да правят компромиси и как да живеят на две различни места.

Може да ти се струва сякаш е настъпил краят на света, но ти ще преживееш тази буря, децата ти – също.