X

Скритите послания във фейсбук статусите на хората

от в 12:03 на 27.04.2016 в Всичко за теб | Щастие

Оцени тази статия:
Скритите послания във фейсбук статусите на хората Антония Антонова

Скритите послания във фейсбук статусите на хората

Скритите послания във фейсбук статусите на хората

Използваме фейсбук, за да споделяме всякакви неща. Но както във физическата, така и във виртуалната реалност, думите са носители на скрит смисъл. Човешката комуникация винаги е била наситена с метафори и невидими значения за разгадаване.

Социалната мрежа, където се изразяваме в писмена форма, дава възможност за по-подробен анализ на това "какво е искал да каже авторът". 

Ето някои случая, в които публикуваме едно, без дори самите ние да си даваме сметка, че то често говори друго:

Публикация: песен

Скрито послание: Освен ако човек не е професионален музикант или супер меломан, в повечето случаи споделената песен е отражение на настроение и чувство. Много често, особено по стените на дамите, виждаме видеоклипове на парчета, от чиито текстове лесно и безпроблемно могат да се направят изводи за емоционалния и личен живот на човека зад профила. Това всъщност не е много скрито послание, защото често се прави абсолютно умишлено и с целта някой конкретен човек да чуе песента и да я разтълкува като лично съобщение.

Публикация: секси снимка

Скрито послание: Много често секси снимките не са просто секси снимки. Особено когато изведнъж започнат да се появяват на нечия стена, без това преди да е било обичайна част от онлайн поведението на човека. Често подобни изблици се наблюдават, точно когато се цели привличането на вниманието на конкретен човек. А той обикновено е или бившият, на когото секси селфито цели да каже „аз съм супер, всички ме желаят, живея си живота без теб“, или пък новият обект на чувства и емоции, където е ясно какво е посланието.

Публикация: мъдра мисъл, цитат, афоризъм

Скрито послание: Пределно ясно е, че никой не публикува разни дълбокомислени цитати от световноизвестни автори просто ей така. Когато отвориш стената на някой и там ти изскочи „Господ чува молбите на хората, които искат да забравят омразата, но е глух за тези, които искат да избягат от любовта.“ – П. Куелю, веднага ти става ясно, че неслучайно мястото, където публикуваме своите статуси, се нарича именно „дневник“. Като онези от едно време – само че не толкова таен. И не тежи.

Публикация: Препоръка на филм, песен, книга или нещо друго, свързано с култура

Скрито значение: Съществува теория, според която хората никога няма да спрат да четат книги на хартиен носител, просто защото, когато четеш от електронно устройство, никой срещу теб не вижда какво четеш и така се губи от „престижа“ на действието, което извършваш. Тоест, потребяването на култура и изкуство не е само вътрешна необходимост, но и начин човек да се идентифицира с нещо, което му харесва, да бъде специален и различен благодарение на него. Така и с фейсбук. „Вижте какво кино харесвам, аз далеч не съм глупав“ – това често може да е скритото послание в публикуването на едно обикновено ревю на филм.

Публикация: "Чувствам се прекрасно/ невероятно/ развълнувано/ обичана"...

Скрито значение: На нас ли го казваш, или на себе си? Това е въпросът, който изниква всеки път, когато някой много иска да отбележи на стената си колко невероятно и несравнимо се чувства в този момент. Обикновено, когато хората изпитват много силни положителни емоции с някого или някъде, поне за част от времето те представляват дълбоко съкровено и интимно преживяване. А такива публикации се появяват, когато от теб се очаква да си много щастлив, защото си в Рим и пиеш вино, но понеже не го усещаш, искаш някак си да се убедиш, че всъщност си, убеждавайки и всички останали.

Публикация: Оплакване, самокритика, извинения, обяснения

Скрито значение: Всякакъв тип драматични изблици с елемент на оплакване и съжаление за нещо са просто търсене на внимание от околните и най-вече - на потвърждение, че дадено нещо не е така. Пример: „Ох, колко съм глупав! Цял живот си го знам“. Под един такъв статус се очаква мигновено да завалят коментари от типа на: „ти си най-умният човек, който познавам“ и т.н. Всеки понякога има нужда да бъде поласкан, но мнозина не намират друг начин да получат това, освен чрез подобен тип фейсбук изблици.

Публикация: Споделяне на случки от деня

Скрито значение: Понякога разказването на случка е просто разказване на случка. Но ако това се превръща в ежедневен навик, човек се замисля дали авторът на тези статуси има с кого да си споделя живота и дали всъщност не е самотен, щом занимава всичките си фейсбук приятели с това какво се е случило днес на светофара.

И все пак фейсбук е краста и всички сме заразени. Изисква се огромен самоконтрол и дисциплина, за да не прекалиш, да успееш да разграничиш процесите онлайн от това, което действително се случва, и да останеш себе си и в двата свята.


Теми   послания | статуси | фейсбук

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.