Използваме фейсбук, за да споделяме всякакви неща. Но както във физическата, така и във виртуалната реалност, думите са носители на скрит смисъл. Човешката комуникация винаги е била наситена с метафори и невидими значения за разгадаване.

Социалната мрежа, където се изразяваме в писмена форма, дава възможност за по-подробен анализ на това "какво е искал да каже авторът". 

Ето някои случая, в които публикуваме едно, без дори самите ние да си даваме сметка, че то често говори друго:

Публикация: песен

Скрито послание: Освен ако човек не е професионален музикант или супер меломан, в повечето случаи споделената песен е отражение на настроение и чувство. Много често, особено по стените на дамите, виждаме видеоклипове на парчета, от чиито текстове лесно и безпроблемно могат да се направят изводи за емоционалния и личен живот на човека зад профила. Това всъщност не е много скрито послание, защото често се прави абсолютно умишлено и с целта някой конкретен човек да чуе песента и да я разтълкува като лично съобщение.

Публикация: секси снимка

Скрито послание: Много често секси снимките не са просто секси снимки. Особено когато изведнъж започнат да се появяват на нечия стена, без това преди да е било обичайна част от онлайн поведението на човека. Често подобни изблици се наблюдават, точно когато се цели привличането на вниманието на конкретен човек. А той обикновено е или бившият, на когото секси селфито цели да каже „аз съм супер, всички ме желаят, живея си живота без теб“, или пък новият обект на чувства и емоции, където е ясно какво е посланието.

Публикация: мъдра мисъл, цитат, афоризъм

Скрито послание: Пределно ясно е, че никой не публикува разни дълбокомислени цитати от световноизвестни автори просто ей така. Когато отвориш стената на някой и там ти изскочи „Господ чува молбите на хората, които искат да забравят омразата, но е глух за тези, които искат да избягат от любовта.“ – П. Куелю, веднага ти става ясно, че неслучайно мястото, където публикуваме своите статуси, се нарича именно „дневник“. Като онези от едно време – само че не толкова таен. И не тежи.

Публикация: Препоръка на филм, песен, книга или нещо друго, свързано с култура

Скрито значение: Съществува теория, според която хората никога няма да спрат да четат книги на хартиен носител, просто защото, когато четеш от електронно устройство, никой срещу теб не вижда какво четеш и така се губи от „престижа“ на действието, което извършваш. Тоест, потребяването на култура и изкуство не е само вътрешна необходимост, но и начин човек да се идентифицира с нещо, което му харесва, да бъде специален и различен благодарение на него. Така и с фейсбук. „Вижте какво кино харесвам, аз далеч не съм глупав“ – това често може да е скритото послание в публикуването на едно обикновено ревю на филм.

Публикация: "Чувствам се прекрасно/ невероятно/ развълнувано/ обичана"...

Скрито значение: На нас ли го казваш, или на себе си? Това е въпросът, който изниква всеки път, когато някой много иска да отбележи на стената си колко невероятно и несравнимо се чувства в този момент. Обикновено, когато хората изпитват много силни положителни емоции с някого или някъде, поне за част от времето те представляват дълбоко съкровено и интимно преживяване. А такива публикации се появяват, когато от теб се очаква да си много щастлив, защото си в Рим и пиеш вино, но понеже не го усещаш, искаш някак си да се убедиш, че всъщност си, убеждавайки и всички останали.

Публикация: Оплакване, самокритика, извинения, обяснения

Скрито значение: Всякакъв тип драматични изблици с елемент на оплакване и съжаление за нещо са просто търсене на внимание от околните и най-вече - на потвърждение, че дадено нещо не е така. Пример: „Ох, колко съм глупав! Цял живот си го знам“. Под един такъв статус се очаква мигновено да завалят коментари от типа на: „ти си най-умният човек, който познавам“ и т.н. Всеки понякога има нужда да бъде поласкан, но мнозина не намират друг начин да получат това, освен чрез подобен тип фейсбук изблици.

Публикация: Споделяне на случки от деня

Скрито значение: Понякога разказването на случка е просто разказване на случка. Но ако това се превръща в ежедневен навик, човек се замисля дали авторът на тези статуси има с кого да си споделя живота и дали всъщност не е самотен, щом занимава всичките си фейсбук приятели с това какво се е случило днес на светофара.

И все пак фейсбук е краста и всички сме заразени. Изисква се огромен самоконтрол и дисциплина, за да не прекалиш, да успееш да разграничиш процесите онлайн от това, което действително се случва, и да останеш себе си и в двата свята.