Нужно е да си специална "порода", за да станеш учител. И да останеш такъв. за да тръгнеш по този път, значи искаш да градиш кариера, внасяйки промяна в живота на младите. Кариера, която заслужава много по-голямо уважение от това, което получава в момента. Защото да си учител не е просто работа. Да си учител е начин на живот.

Всичко започва с ежедневния стрес, при който си сама срещу 30 ученика. 30 ученика, за които си отговорна. Започва с желанието да дадеш на всеки вниманието и времето си, но и с осъзнаването, че си само една, а те са толкова много.

Да си учител значи да си всеотдаен. Значи за теб децата, които са ти поверени, да са твой водещ приоритет. Значи да се вълнуваш за успехите им и да преживяваш заедно с тях пораженията им. 

Да си учител значи да си ментор. Да си този, към когото децата могат да се обърнат за съвет. Този, който трябва да ги разбира и напътства. Да ги мотивира и провокира да дават най-доброто от себе си. 

Да си учител значи да правиш неща, за които вероятно никога няма да чуеш благодаря. Неща, които твоите ученици може никога да не разберат, че си направила.

Да си учител значи да се раздаваш. Да приемаш. И да учиш на търпение - и себе си и учениците си. И на безрезервна подкрепа.

Така че, скъпи мъже, когато изберете да се ожените за учителка, вие избирате да ожените за жена, която е свикнала да обгрижва, да изслушва, да не съди. Да е там, каквото и да става.

Жена, която ще ви вдъхва увереност и ще ви помага да се справяте с трудностите.

Жена, която ще ви помага да виждате грешките си и да ги преодолявате.

Жена, която ще се учи от вас толкова, колкото вие ще се учите от нея.

Жена, в която сякаш е заложено да не се отказва от хората. Да не се предава. Да не се обезсърчава. 

Жена, която ще ви дава нови и нови възможности да постъпите така, както трябва. Да бъдете такива, каквито можете да бъдете. И каквито тя вярва, че дълбоко в себе си вече сте.

Когато изберете да се ожените за учителка, вие избирате да ожените за жена, която е лоялна, постоянна и упорита.

Жена, която е свикнала да дава, без да изисква.

Жена, която е способна да запази самообладание и в най-стресиращите ситуации. И да намери изход от тях.

Жена, която, освен всичко друго, знае как да запази младежкото в себе си, вкуса си към живота, младостта на духа си...

Така че, скъпи мъже, ако изберете да се ожените за учителка, ще изберете не просто жена, а парньор, на когото винаги и за всичко можете да разчитате.

 

Посвещава се на всички учителки! И на умните мъже, които са избрали да застанат до тях...

Автор: К. Кърли