Необходими продукти

115 г масло, оставено на стайна температура

50 г бяла захар

110 г кафява захар

1 яйце

½ ванилова есенция

170 г брашно София Мел Класик

½ ч.л. сода бикарбонат

¾ к.л. сол (щипка сол)

170 г шоколад, натрошен

55 г орехи, натрошени  

Начин на приготвяне

1. Оставете предварително фурната да загрява на 180 градуса.

2. С миксер или с енергични движения с телена бъркалка разбийте маслото с двата вида захар до получаване на бяла, пухкава смес.

3. В отделна купа счупете яйцето и добавете ванилията. Разбийте и смесете всичко дотук.

4. Солта и содата се добавят първо към брашното, а след това бавно, с кръгови движения, към основното тесто. То трябва да изглежда и да се усеща като по-гъста каша.

5. Идва ред на натрошените шоколад и орехи. Изсипете и бъркайте така, че да се разпределят равномерно из цялата смес.

6. Разстелете в тава хартия за печене и с лъжица, загребвайки от тестото, подреждайте топчета с големина около 10 сантиметра на също такова разстояние. Печете в предварително загрятата фурна за около 10-15 минути. Маслото ще отпусне тестото и топчето ще се превърне в плоска бисквита

7. Сервирайте с прясно мляко, чай или кафе.

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук