В някои култури следобедната дрямка е възприемана като проява на мързел, в други, по-топли страни, си е направо задължителна, а в трети, като Япония, е признак за трудолюбие и отдаденост. Каквото и да е личното ви мнение, учените са убедени, че кратката дрямка има редица ползи.

Днес ще ви разкрием какви са те и ще ви представим интересен наръчник за правилна почивка:

10-20 минути: За съсредоточаване и по-малко стрес

Ако се чувствате мудни, заспали и уморени, спрете да работите и поспете 20 минути. Според специалистите 10-20 минути сън повишават енергията, помагат ни да се концентрираме след това и подобряват паметта ни.

Специалистите обаче предупреждават, че понякога е доста трудно да станеш от леглото след толкова кратка дрямка, затова е по-добре да поспите седнали на удобен стол и най-добре да е след обяд, към 15:00 или 16:00 ч. Тази дрямка ще намали желанието ви да си похапнете нещо вредно следобед и ще понижи нивата на стресовите хормони. И двете неща ще ви помогнат да отслабнете.

30 минути: Срещу умората

Може да ви е по-трудно да се събудите след тази дрямка, но мъките от ставането си заслужават. Тази кратка дрямка подобрява паметта, намалява стреса, повишава концентрацията, намалява риска от диабет и деменция. Специалистите смятат, че е много полезно да поспите за 30 минути около обяд, защото тялото и мозъкът вече са будни от 7-8 часа и имат нужда от освежаване и почивка.

60 минути: За подобряване паметта и работата на мозъка

Ако работата ви включва много умствени усилия или пък учите за важен изпит, това е идеалната дрямка за вас. За един час мозъкът ви за кратко ще навлезе в полето на дълбокия сън и ще си почине по-добре, което ще доведе до подобряване на паметта. Недостатъкът на тази дрямка е, че ще ви отнеме малко повече време да се разсъните и да започнете отново да работите или учите.

90 минути: За по-ползотворен сън

90-минутната дрямка включва както леки, така и дълбоки фази на съня.Тя е полезна и за физическото, и за психическото ви здраве. Тя също подобрява паметта и увеличава креативността. И всъщност е по-лесно да се събудите след такава дрямка, отколкото след 60-минутната, защото мозъкът ви е направил пълен цикъл.

Ползите от следобедната дрямка:

  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
  • Намалява стреса.
  • Понижава кръвното налягане.
  • Намалява риска от диабет.
  • Помага за отслабването.
  • Намалява риска от деменция.

А вие обичате ли да си поспивате следобед?