Стресът, неползотворният сън, лошата храна и заседналият начин на живот са основните виновници за наднорменото тегло, а с настъпването на есента става още по-трудно да свалим излишните килограми – все пак кой не иска да се поглези с нещо сладко и вкусно, когато навън е такъв студ, след това пък идват празници, а и тялото ни е по-предразположено да трупа мазнини, за да не вземем да измръзнем. Но свалянето на килограми невинаги опира до строги диети и изтощаващи тренировки, понякога малките трикове вършат чудеса.

Днес решихме да ви споделим 13 хитринки, с които ще свалите няколко килограма. Колкото и странно да звучат, те са доказани от учените, така че не боли да ги пробвате.

1. Лягайте си по-рано и ставайте по-рано

Важно е да се наспиваме, ако искаме да сме здрави, но ако спите твърде много, пак не е хубаво и ще навредите на тялото си. Учените са открили, че хората, които спят поне по 8-9 часа и стават след 10.45 ч., изяждат с 250 калории повече на ден в сравнение с ранобудните. Освен това им се ядат повече солени, сладки и мазни храни. Причината е, че ако си лягате късно, много по-вероятно е да вечеряте късно и да похапвате посред нощ.

2. Мийте си зъбите по-често

Пастата за зъби не само премахва остатъците от храна, но и се оказва, че ни помага да отслабнем, ако я използваме след хранене. Това е доказано от проучване, в което участие са взели 14 хил. души. Пастата за зъби премахва остатъците от храна, която, докато се намира в устата ни, все още влияе на рецепторите върху езика ни, които пък предават сигнали към мозъка ни. С други думи, когато си измиете зъбите след обяд, вие казвате на мозъка „обядът приключи“. А и като се замислите – точно след като си измиете зъбите, никак не ви се яде, нали? Така че миенето на зъбите след хранене ще намали междинните хранения, при които обикновено ядем вредни храни, като снаксове и сладки.

3. Смейте се повече

Не, не се шегуваме. Искреният смях активизира не само мускулите на лицето ни, но и тези на корема. Според проучванията 10-15 минути смях на ден могат да изгорят от 40 до 170 калории. Време е да започнете да гледате повече комедийни филми и сериали.

4. Пийте повече вода

Ако пиете достатъчно вода, ще горите повече мазнини. В едно проучване участниците трябвало да изпиват по 2 големи чаши вода повече от обикновено и благодарение на това метаболизмът им се ускорил с 30%. Според учените ако увеличите приема на вода с 1,5 л на ден, ще изгорите около 17 400 допълнителни калории на година (което се равнява само на 2 кг, но пък си струва да опитате). Ако обаче вече пиете достатъчно вода, недейте да прекалявате.

5. Правилото за 2-те минути

Правилото е следното – 5 пъти екстремно натоварване за по 30 секунди с 4 минутни почивки може да забърза метаболизма ви и така да изгорите още 200 калории. Какво ще рече това? Да кажем, че сте на велоергометъра, за 30 секунди въртете педалите с всичка сила, а после 4 минути карайте спокойно, след това пак ускорете и така общо 5 пъти. По този начин тренировката ви ще стане още по-ефективна.

6. Яжте по-малко, но по-често

Логиката тук е проста – ако ядете по-често, ще покажете на тялото, че около вас има изобилие от храна и не е нужно то да трупа мазнини за черни дни. Д-р Дейвид Дженкинс е открил, че ако се храним по малко, но често холестеролът ни спада с 15%, а нивата на инсулина спадат с 28%. Разбира се, трябва и да внимавате какво ядете, ако по цял ден похапвате по малко, но вредни храни, ще получите точно обратния ефект.

7. Спрете ярката синя светлина от дисплеите

Проучвания показват, че ярката синя светлина обърква мозъка ни и спира отделянето на мелатонин – хормона на съня. А както знаете, метаболизмът е пряко свързан с количеството и качеството на съня. Затова намалете яркостта на дисплея и пробвайте някое от приложенията, които вечер оцветяват дисплея в по-топли цветове.

8. Калориите не са най-важното

Диетолози препоръчват да не се фокусираме върху калориите на продуктите, а върху качеството на храната, тъй като не всички калории са еднакви. Например един висококалоричен бургер може да е много вреден, докато ядките, в които също има много калории, са полезни за организма.

9. Проветрявайте стаята си по-често

Проветряването трябва да става и сутрин, и вечер, а причините за вечерното проветряване са две.

Първо, по-спокойно се спи на малко по-ниска температура. Втората причина е една интересна особеност на мазнините в човешкото тяло. В нашите тела има два вида мазнини – бели и кафяви. Белите мазнини са в по-голямо количество, докато кафявите мазнини, познати още като добри мазнини, са доста по-малко. Белите мазнини се наричат още мастна тъкан. През тях минават много малко кръвоносни съдове, затова цветът им е бял или бял с жълт оттенък. Белите мазнини са източник на енергия за тялото, а кафявите мазнини са важни за терморегулацията и те изгарят калории, като ги превръщат в топлина. Понеже горят калории, кафявите мазнини често са наричани добри мазнини.

Учените са доказали, че белите мазнини могат  да се превръщат в кафяви, ако сте физически активни и ако температурата е по-ниска, защото ниската температура подава сигнал на тялото ни, че се нуждаем от повече кафяви мазнини и по този начин забързва метаболизма. Не е нужно да спите в студена стая, но по-хладкия въздух ще накара кафявите мазнини да заработят по-бързо. За кафявите мазниние важно да имате здрав и продължителен нощен сън. Причината за това е, че тялото ви произвежда повече мелатонин, който влияе върху производството на кафяви мазнини.

В едно проучване пък участниците трябвало да спят в стаи с различна температура: неутрална, ниска и висока. След 4 седмици сън в студената стая, мъжете свалили голямо количество бели мазнини от областта на корема.

10. Забравете за следобедната дрямка

Учените са установили, че хората горят по-малко мазнини, ако спят през деня и са по-активни вечер. Причината е, че следобедната дрямка всъщност забавя метаболизма, а и влияе негативно на биологичния ни часовник. Ако работите нощна смяна, учените съветват да приемате с по 50-60 калории по-малко от обикновено.

11. Веднъж седмично нарушавайте диетата си нарочно

Причината? Ако знаете, че в един ден от седмицата може да си позволите нещо вкусно, но вредно, ще бъдете по-мотивирани да сте „добри“ през останалите дни и да се храните здравословно. А и пълното ограничаване от дадена храна, може да я превърне в наша фиксидея.

12. Намалете стреса

Стресът също забавя метаболизма, освен това повлиява на хормоните ни и повишава желанието ни за мазни и сладки храни. Така че, колкото и трудно да звучи, трябва да се постараете да намалите стреса. Добър начин за това е четенето или разходките сред природата.

13. Наспивайте се

Препоръчително е да спите по 8 часа на нощ (например от 22/23 ч. до 6/7 ч.). Според едно мащабно проучване, в което са участвали 60 хил. жени, хората, които спят по-малко от 5 часа, са по-застрашени от затлъстяване и имат по-слаба имунна система.

Друго проучване, в което участие са взели няколко двойки близнаци, е доказало, че липсата на достатъчно сън увеличава нивата на хормона на стреса кортизол, което пък води до надебеляване. Ако не се наспивате често, това може да доведе до проблеми с усвояването на глюкозата, т.е. при липсата на достатъчно сън захарта се превръща в мазнини, а не в енергия.