Разбира се, гените имат голямо значение за продължителността на живота, но лекарите са на мнение, че малките неща могат да окажат голям ефект върху някои болести. Благодарение на тях не само ще живееш по-дълго, но и по-щастливо!

Спри да пушиш

Четири години след като си спряла, шансът да получиш сърдечен удар е колкото на човек, който никога не е пушил. След десет години рискът от рак на белите дробове спада почти до този на непушач.

Тренирай всеки ден

Половин час активност на ден е всичко, от което се нуждаеш. Три десетминутни разходки също са алтернативен вариант.

Яж плодове и зеленчуци

Плодове, зеленчуци... каквито и да са любимите ти, се увери, че ги ядеш всеки ден. Ако знаеш произхода им, няма от какво да се притесняваш.

Прави си профилактични прегледи

Няма нужда да го правиш постоянно. Важно е да обърнеш внимание на проблемните зони в зависимост от възрастта си. Профилактичните прегледи могат да предотвратят много сериозни проблеми.

Направи съня свой приоритет

Това означава да спиш по седем или осем часа всяка нощ. Ако ти е трудно да изключиш светлината, не забравяй, че лишаването от сън повишава риска от сърдечни заболявания, рак и много други.

Приемай малки дози аспирин

Инфаркт, сърдечен удар, дори рак - една таблетка от 81 мг на ден може да се пребори с всички тях. Разбира се, задължително е предварително да се консултираш с лекаря си, за да избегнеш рискове.

Знай какво е кръвното ти налягане

Добре е да си наясно с тези цифри. Поддържай ги около 120/80, ако искаш да живееш колкото се може повече.

Обгради се с приятели

Приятели, семейство и пухкави домашни любимци ще ти помогнат да се чувстваш обичана и важна.

Намали наситените мазнини

Това е суровината, която тялото използва за производство на липопротеин с ниска плътност (лошия холестерол). Ограничи приема на такива храни и ще се почувстваш по-добре.

Потърси помощ, ако си депресирана

Не само се чувстваш зле, но депресията вреди и на тялото ти. Може да стане причина за развитието диабет и сърдечни заболявания, също увеличава риска от ранна смърт с до 30%.

Управлявай стреса 

Лекарите казват, че живеенето с неконтролиран стрес е по-разрушително за здравето от това с няколко излишни килограма. Научи се да го контролираш и ще усетиш разликата дори в настроението си.

Имай високи цели

Както един лекар препоръчва: „Стреми се да постигнеш нещо голямо.“ Не се отказвай от най-съкровените си мечти дори да изглеждат невъзможни.

Подари си щедра закуска

Хората в „сините зони“ (с високи очаквания за живот) хапват най-много на закуска, а на вечеря ядат малко или напълно я пропускат. Калориите, приети сутрин държат далеч глада през деня, като поддържат теглото под контрол.

Започни да „постиш“

Ако ограничиш храненето до осем часа на ден тялото ще има повече време за храносмилане. След това ще премине в режим „пост“, изгаряйки съхранените мазнини. Според ново изследване периодичното „постене“ може да забави остаряването.

Готви у дома

Не само можеш да контролираш съставките и да направиш по-здравословен избор, но готвенето е мини тренировка. Не се колебай да се насладиш на вкусна и лесна за приготвяне храна.

Обърни внимание на храненето

Многобройните задачи, с които не спираме дори и по време на хранене, например шофиране или бързане да излезем, могат да усилят хормоните на стреса и способността на тялото ни да обработва храната правилно, което няма да ти помогне да живееш до 100 години. Седни или най-добре събери семейството си, за да се насладите заедно на храната.

Спестявай

Повечето хора, които живеят до 100, имат финансова сигурност. Тревогата за парите (и как да плащат за здравни грижи) може да попречи на един дълъг и здравословен живот.

Бъди положителна

Проучванията показват, че дълголетниците се оплакват по-малко от по-младите. Те се справят по-добре с лоши ситуации.