Писателят и блогър Марк Черноф вярва, че всеки от нас има причина да е благодарен. Независимо, че денят ти не се е развил по план, няма причина да униваш, вместо това трябва да си благодарна, че имаш твоето тук и сега. Защото щастието не е липса на проблеми, а способността да се борим с тях.

Ето и няколко от съветите на Марк, които ще ти помогнат да си върнеш надеждата:

1. Болката е част от израстването

Понякога животът затваря пред нас една врата, защото е време вече да продължим. И всъщност това е хубаво, защото много често оставаме на едно място, докато животът не ни принуди да действаме. Когато си в тежък период, припомни си, че всяка болка има смисъл. Продължи напред, но никога не забравяй какво те е научила. Само защото ти е трудно, не означава, че си се провалила. Всеки успех изисква време. Бъди търпелива и позитивна, защото всичко ще се нареди.

Запомни, че в живота ти има два типа болка – болка, която те наранява, и болка, която те променя. Вместо да се бориш с тях – приеми ги, защото всяка от тях е част от нашето израстване.

2. Нищо в живота не е постоянно

Дори в момента да вали – скоро ще спре. Дори в момента да те боли – един ден болката ще е зад гърба ти. След мрака винаги идва светлината – Вселената ти го напомня всяка сутрин, но ти го забравяш и вместо това вярваш, че нощта ще продължи вечно. Но не е така. Нищо не е вечно.

Затова, ако животът ти в момента е хубав, наслаждавай му се. Ако положението не е розово, не се тревожи, защото и това ще премине. Това, че животът в момента е труден, не означава, че не можеш да се смееш. Привлечи щастието си с усмивка.

3. Мрънкането и тревогите нищо не променят

Онези, които се оплакват най-много, постигат най-малко. Винаги е по-добре да се опиташ да постигнеш нещо велико и да се провалиш, отколкото да стоиш на едно място и да не предприемаш нищо. Дори да си се провалила, това не е краят. Краят настъпва, когато решиш да не правиш нищо, а само да се оплакваш. Затова, ако вярваш в нещо – бори се за него. Не позволявай на сенките от миналото ти да затъмнят бъдещето ти. Ако прекараш днешния ден, оплаквай се от вчерашния, няма да направиш утрешния ден по-добър. Вместо да мрънкаш – пристъпи към действие. Приложи наученото до момента, промени живота си и не се отказвай.

4. Белезите са символ на силата ти

Никога не се срамувай от белезите, които животът ти е оставил. Белегът означава, че болката е преминала и раната се е затворила. Означава, че си победила болката, научила си урок, израснала си и си продължила напред. Белегът е твоят триумф, с който трябва да се гордееш. Не позволявай на белезите ти да те държат като заложница на миналото ти. Не им позволявай да изпълнят живота ти със страх. Не можеш да промениш белезите, но можеш да промениш начина, по който гледаш на тях. Можеш да ги виждаш като символи на сила, а не на болка.

Руми някога е казал „Раната е мястото, където Светлината прониква в теб“. И това е самата истина. От мъката се ражда силата, най-силните характери са покрити с белези. Приеми белезите си като символ, че си успяла и си оцеляла.

5. Всяко препятствие е стъпка напред

Да бъдеш търпелива не означава да чакаш безкрайно, търпението е способността да останеш позитивна, докато преследваш мечтите си, знаейки че всяка малка крачка е важна за крайния успех. Ако ще опиташ да направиш нещо – давай и го направи докрай, иначе няма смисъл да започваш. В началото ще ти е трудно, ще излезеш от зоната си на комфорт, ще те е страх, ще се изправиш пред неизвестното, можеш да срещнеш завист и лицемерие, но трябва да продължиш, защото усилията накрая се отплащат.

Ако наистина искаш нещо, ще го направиш, независимо от всички препятствия и неуспехи. Но най-важното е, че всяка стъпка ще е триумф и ще те кара да летиш. Ще осъзнаеш, че препятствията не са върху пътя, а самият път е твоето препятствие, предизвикателството, което трябва да победиш. И накрая всичко ще си е струвало. Ако започнеш нещо – довърши го докрай, защото няма нищо по-хубаво от чувството за победа и завършеност, което изпитваш, когато постигнеш нещо. Това ще те накара да се почувстваш истински жива.

6. Негативното отношение на другите не е твой проблем

Опитай се да останеш позитивна дори когато си заобиколена от негативни хора. По този начин ще останеш фокусирана и ще запазиш ентусиазма си. Когато другите се отнасят лошо с теб – остани вярна на себе си. Не позволявай на чуждата злоба да те промени. Не приемай нещата лично, дори да ти се струват лични, защото, когато хората обиждат и се държат грубо, те не го правят заради теб, а заради себе си. Те са онези, които се опитват да заглушат несигурността в себе със злобни коментари за останалите.

Най-важното е никога да не се променяш, за да се харесаш на някого, който смята, че не си достатъчно добра. Променяй се само защото искаш да станеш по-добър човек, нека тази промяна е продиктувана от теб самата. Хората винаги ще имат да кажат нещо негативно, независимо коя си, какво правиш и колко добре се справяш. Затова не се тревожи за хорските приказки.

7. Това, което е писано, ще стане

Не можеш да принудиш нещо да се случи, ако моментът още не е назрял. Можеш да се побъркаш, докато се опитваш да постигнеш невъзможното. Трябва обаче да разбереш, че понякога просто трябва да направиш крачка назад, да си поемеш дъх и да изчакаш правилния момент. Защото това, което е писано, ще стане.

В край сметка ключът към щастливия живот е да вярваш на интуицията си, да поемаш рискове, да падаш понякога, да се радваш на малките моменти, да се учиш всеки ден. Животът е дългосрочно приключение. Не е нужно да се тревожиш за всяка крачка, да премисляш всяка стъпка и да се съмняваш във всяко решение. Смей се на невинните грешки, живей за мига и се наслаждавай на живота. Може би той няма да се стече по начина, по който си си представяла, но един ден ще се озовеш точно на мястото, от което си се нуждаела.

8. Продължавай напред

Не се страхувай да се върнеш – за да опиташ отново, за да обичаш отново, за да изживееш нещо отново, за да мечтаеш отново. Не позволявай на жестоките уроци на съдбата да вледенят сърцето ти, защото ние се учим точно от най-тежките моменти. Понякога ще ти се струва, че всичко, което е можело да се обърка, наистина се е объркало. Понякога ще ти се струва, че няма изход, но има. Времената ще се променят, просто често ни се налага да преминем през най-лошото, за да постигнем успех.

Да, животът е труден, но ти си по-силна от него. Намери сила да се смееш всеки ден. Намери куража да бъдеш себе си. Опитай се да дариш усмивка и на другите. Не се тревожи за това, което не можеш да промениш. Живей простичко. Обичай с цялото си сърце. Говори само истината. Работи с отдаденост. И ако паднеш – стани и продължи, защото най-важното е винаги да продължаваш напред.