Страхотно е да наблюдаваш как децата ти си играят с децата на сестра ти. Да чуваш как дъщеря ти нарича братовчедите си „братя“. Такива мили гледки те пренасят назад във времето, когато ти самата си играеше с един куп братовчеди – първи, втори, трети...

Братовчедите са истински дар от съдбата! Ето защо:

1. Защото те са най-добрите ти приятели

Нека си го кажем честно, дори да имаш братя или сестри, братовчедите не те дразнеха толкова много! С тях се споделяше по-лесно, а кашите, които сме забърквали, заслужават да бъдат описани в романи! Не можеш да преживееш всичко това с обикновени приятели, друго си е да си имаш братовчеди.

2. Защото взаимно се пазите

Да, и между братовчедите понякога има съперничество, препирни и отнети играчки, но братовчедите винаги се защитават, когато е необходимо.

3. Те са част от семейството

Те са част от същото семейство като нас и разбираха малките странности на нашия род. Днес, когато сме вече пораснали, се смеем на чудатостите на бабите ни и на нелепостите на дядовците ни.

Освен това братовчедите са приятели, с които можеш да споделиш повечето семейни тържества – идеалното спасение, когато не ти е съвсем интересно.

4. Винаги имаш с кого да си играеш

По празниците или на семейните ваканции винаги имахме с кого да си играем, защото имахме братовчеди. И благодарение на тях събиранията на възрастните не ни бяха толкова скучни.

5. Обичате се безусловно

Както се казва, кръвта вода не става, затова връзката между братовчеди е много силна. Няма значение дали живеехме на 10 минути разстояние или в различни градове – приятелството ни беше непоклатимо.

Много често такава силна връзка се пренася от детството в живота ни на възрастни.

6. Винаги имаше на кого да изплачеш болката си

Особено когато родителите ти са се отнесли несправедливо с теб (или поне така си мислехме). Винаги можехме да се оплачем на братовчедите си, а те бяха нашите довереници и обикновено пазеха тайните ни по-добре от братята и сестрите ни.

7. С тях по-лесно си уговаряхме срещи и срещите винаги бяха забавни

С особена топлота си спомняме срещите с братовчедите, защото винаги падаше страшна веселба. Достатъчно беше мама/баба да завърти един телефон и да ни уговори еднодневна игра с братовчедите ни.

8. И преспиванията бяха страхотни

Като цяло родителите по-трудно ни пускаха да преспиваме у приятелки, защото не познаваха добре родителите им, но пък с братовчедите нямаше никакъв проблем, от което следваха нови и нови щуротии, които си спомняме с носталгия.

9. Споделяте си дрехи

Ако имаш по-големи братовчедки, най-вероятно си носила някои от техните дрехи. Понякога получавахме страшни находки, а друг път – не съвсем. Затова пък братовчедките могат да си разменят дрехи, когато пораснат.

10. Те са верни приятели

С братовчедите знаеш, че имаш приятели за цял живот. Също като с братята и сестрите ни, те са част от нас, защото сме семейство.