Поради секретния характер на изневярата е почти невъзможно да се установи точният процент на изневеряващите. И все пак, статистиката показва, че около 30 до 60% от всички омъжени лица в САЩ кръшкат.

 

Последните изследвания в САЩ сочат, че около 30 до 60% на всички омъжени лица  ще се включат в изневяра в някакъв момент по време на брака им. Страната е спрягана за една от най-освободените, което означава, че на практика всяка трета двойка има проблеми с липсата на доверие. От 2 до 3% от всички деца са продукт на изневяра, като голяма част от тези деца са отглеждани не от биологичните си бащи.

 

Изневярата се среща по-често сред хора под 30-годишна възраст. Много експерти смятат, че изневярата се дължи на голямата свобода и времето, прекарано далеч от половинката. Младите хора разполагат с по-големи възможности, ходят често в командировки, имат извинение да отсъстват от дома.

 

Някои култури са приели крайни мерки за борба с изневярата: женско обрязване и дори смърт. При по-разкрепостените народи обаче изневярата не е тежък семеен проблем. Като цяло мъжете са по-склонни да изневеряват. Тъй като жените стават все по-финансово независими, те започват да действат по-скоро като мъжете по отношение  на изневярата. Все повече жени навлизат в така наречените "офис романси". Съпрузите прекарват повече време с колегите си, отколкото с половинките си. Интернет, електронна поща и чат стаи - всичко това само улеснява хората, които обичат да кръшкат.

 

Почти всеки признава, че има фантазии, които включват някой друг, различен от партньора. Дали изневярата е емоционална, физическа или платонична, няма значение. Разбира се, емоционалната изневяра е по-болезнена, но и по-показателна.

 

В кои страни изневярата добива чудовищни размери?

 

Изследване на Durex показа, че 50-65% от мъжете и 40-55% от жените имат любовна връзка. 62% от нигерийските жени мамят законните си половинки. 59% от жените, които живеят в Тайланд, изневеряват, като много от съпрузите им дори им позволяват да прелюбодействуват. 42% от британските жени са замесени в изневери, като Великобритания бележи нарастване на процента на жените, склонни към "извънбрачни" дейности.

 

39% от жените в Малайзия мамят половинките си. Малайзийските мъже пък  са имали средно по 3 сексуални партньори. 33% от руските жени са известни с похожденията си извън семейната спалня. Интересно е, че в Русия виновен е не прелюбодеецът, а този, който разпалва аферата.

 

Само 19% от жените в Сингапур изневеряват. По-скромни са и жените във Франция. Само 16% вероятно прелюбодействат. Съдебната система в Италия декриминализира прелюбодеяние за омъжени жени. Предполага се, че жените крият забежките си от страх. Индийските жени са известни прелюбодейки. В Индия изневярата не е престъпление, което вероятно е причината за огромния риск от ХИВ и СПИН.

 

Изневярата винаги ще бъде разглеждана като предателство. И двата пола я изживяват болезнено, но мъжете са по-склонни към насилие и отмъщение. Не забравяйте, че в една връзка няма място за трети...