Ниски температури, висока влажност, силен вятър - зимата е прекрасен и красив сезон. Но за съжаление, това е и сезонът, който се отразява пагубно на кожата ми.

Външните фактори оказват огромно влияние на всеки вид кожа, а когато тя е чувствителна, пораженията стават още по-големи. Може би мнозина смятат, че сухата кожа е най-засегната през студения период. Истината е, че сухата кожа често може да се окаже и атопична.

Какво е атопичен дерматит

Често е трудно да направим разлика между прекалено суха и атопична кожа. Важно е да запомним, че атопичният дерматит е възпалително кожно заболяване, което е хронично. С други думи - състоянието на кожата може да се обостря и да бъде в ремисия. 

Факт е, че никой от нас не е застрахован от появата на атопичен дерматит, тъй като всеки се ражда с определен риск за развитието му. 

Как да познаем дали кожата ни е атопична

Както вече споменахме, сухата кожа не е задължително да бъде класифицирана като атопична. Но ако наблюдавате залющване и зачервяване на кожата, придружени от сърбеж, то най-вероятно страдате точно от него. 

Други признаци на атопичната кожа са загрубяване на кожата, следи от разчесване и корички от малки ранички. 

Моята среща с атопичната кожа

Никога не съм вярвала, че зимните месеци могат да се превърнат в истинско изпитание, но през последните няколко години нямах търпение студовете да свършват. Основната причина беше кожа на лицето, ръцете и краката. Непрекъснато усещах опъване на кожата на краката, а в областта на лицето и ръцете ситуацията беше доста по-неприятна. Ръцете ми започнаха да се цепят в областта на кокалчетата, а по лицето ми се появиха малки участъци с така наречените лишеи. 

Тогава разбрах, че грижата, която полагам за кожата си е крайно недостатъчна и прибегнах до съвет от специалист дерматолог.

Оказа се, че наистина имам атопична кожа, но добрата новина беше, че с правилната козметика се научих как да го контролирам.

Ежедневна грижа за здрава и хидратирана кожа

Първо и основна правило при атопичната кожа е да не подценяване продуктите, които се използват. С други думи - всеки ден полагам грижи, за да се чувства кожата ми добре.

Започвам с измиващото олио Eucerin AtopiControl, което е обогатено с Омега-3 и Омега-6 масла. Именно това олио е първата стъпка, която успокоява кожата ми всеки ден под душа. Интересното при него е, че е подходящо не само за възрастни, но и за бебета над 3 месеца. 

След това на все още влажна кожа нанасям балсам за тяло, който е съобразен с нуждите на прекалено сухата ми кожа. Използвам балсам за тяло от серията на Eucerin AtopiControl. Той е създаден специално, за да заздравява кожната бариера и да облекчава раздразнената и сърбяща кожа. Огромен плюс на балсама е, че попива почти мигновено, което означава, че мога да се облека веднага след нанасянето му. 

Имам и една малка тайна за случаите, в които усещам неприятен сърбеж. Използвам спрей AtopiControl и неговата основна задача е да успокои кожата. Спреят охлажда, попива бързо и няма добавени аромати.

След тялото идва ред и на лицето. Тъй като то е сред най-проблемните зони при мен, се старая често да нанасям маски, които хидратират кожата дълбоко. Но има и едно условие - преди да избера дадена маска, се уверявам, че е подходяща за моя тип кожа и няма да предизвика обратния ефект - зачервяване и раздразнение. А в обикновените дни, когато нямам време, за да се поглезя, преминавам директно към крема за лице. 

Независимо кое време на деня е, къде се намирам или какво правя, винаги имам крем за ръце. Истината е, че ми се налага да го нанасям по няколко пъти на ден през зимата. Именно тогава ръцете ми наистина страдат. Предложението на Eucerin за атопична кожа се явява спасение, като елиминира неприятната сухота и не позволява на кожата на ръцете ми да се цепи. 

Намираме се в разгара на зимата и ни предстоят още много студени дни. И макар ниските температури да имат своя чар, кожата ни заслужава да се чувства и да изглежда добре, без значение от атмосферните влияния. А най-важното, което не трябва да забравяме е, че атопичната кожа може да бъде контролирана и да изглежда прекрасно.