Всеки от нас иска да се наспи добре, макар и понякога да не ни остава достатъчно време за дълъг сън. Дишането през носа подобрява качеството му, а как да го постигнем се оказа още по-лесно.

Открихме невероятен съвет, с който всяка сутрин ще се будиш бодра и щастлива.

Ето за какво говорим:

1. Защо е лошо да дишаш през устата?

Носът е органът, който е пригоден за дишане. Той регулира притока на въздух и блокира вредните вещества, които можем да погълнем. Дишайки през устата, само вредим на себе си. То може да доведе до проблеми със зъбите и увеличава хъркането.

Дишането през носа подпомага добрата памет и заздравява имунната система.

2. Как да разбереш, че си от хората, които го правят

Може и да не чуваш как хъркаш, но ако се събудиш и устата ти е суха, това е причината. Лошият дъх сутрин също се дължи на дишането през устата.

3. Изчисти носа си

Когато носът ни е запушен, дишаме автоматично през устата. Увери се, че той е отпушен. Вземи си душ или си сложи капки.

Хидратирай се през деня.

4. Избягай да спиш по гръб

Макар и експерти да съветват да спим по гръб, за да нямаме проблеми с кожата и кръстта, това ни вреди. Когато заспим в тази поза, мускулите на челюстта, езика и гърлото ни се отпускат и блокират прекия достъп на въздуха.

5. "Залепи" устата си

 

Експерт, който провежда проучване по този метод, обяснява защо е важно да се наспим добре и как да го постигнем. Този метод наистина включва залепване на устата.

Логиката е проста: Когато назалната аспирация е нарушена, автоматично отваряме устата си. През деня можем да се контролираме, но това няма как да стане, докато спим. За щастие има начин как да се научим да не го правим. Ако устата е затворена напълно, носът ни ще се адаптира бързо. Д-р Бутейко съветва да залепяме устата си.

6. Как да го направим

  • Избери правилното тиско. Има различни видове, дори и такива, направени специално за сън. Можеш да изпробваш всички, за да откриеш подходящото за теб.
  • Отнема известно време да привикнеш, защото в началото е наистина странно. юопитай да залепиш устата си през останалото време през деня, за да свикнеш.
  • Поставяй вазелин по устните си преди тиксото. Така по-лесно ще го махнеш на сутринта.

7. Бонус: Техника за бързо заспиване

Методът е наречен 4-7-8 и е развит от д-р Андрю Уейл. Какво трябва да направиш:

  • Затвори устата си и вдишай бавно през носа, като броиш до 4.
  • Задръж дъха си за 7 секунди. Издишай бавно през устата за 8 секунди.
  • Повтори още 3 пъти. Можеш да го използваш и през деня, за да се отпуснеш.